Fluidization Engineering Questions and Answers – Activation of Charcoal

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Activation of Charcoal”.

1. What is the low-temperature range maintained to activate charcoal?
a) 100-200 Celsius
b) 400-500 Celsius
c) 800-900 Celsius
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the optimum temperature required for activating charcoal.
advertisement

2. In order to activate charcoal, what are the gases used?
a) Steam and carbon dioxide
b) Steam and oxygen
c) Oxygen and carbon dioxide
d) Steam and water vapour
View Answer

Answer: a
Explanation: Steam and carbon dioxide help in maintaining the temperature and activating charcoal.

3. The fluidized bed utilized for this operation is multi-stage, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since it gives more residence time distribution for the solids.

4. In order to help recover heat for the endothermic gasification reaction by secondary combustion of CO and hydrogen, the fluidized bed must have?
a) Multiple stages
b) Single stage
c) Two fluidized beds in series
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since it provides the sufficient time for recovery of heat.

5. How much percentage the density of solids drop during gasification?
a) 1 to 5%
b) 5 to 10%
c) 15 to 20%
d) 25 to 30%
View Answer

Answer: c
Explanation: Gasification reduces their density about 15 to 20% without changing their size.
advertisement

6. In place of two-stage fluidized bed, is there possibility of increasing its stages?
a) Yes
b) No
c) Depending on economy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to maintain the economic budget and space provided, one can decide the number of stages to incorporated.

7. What is injected in the combustion chamber at the bottom of fluidized bed?
a) Steam
b) Air
c) Recycled steam
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Steam and air are utilized for combustion to take place and help in activating charcoal.

8. What are raw materials used for charcoal during its gasification?
a) Wood
b) Peanut shells
c) Pulverized coal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the sources of charcoal, hence they are utilized for gasification process.

9. If the temperature for gasification is maintained about 500 degree Celsius, then activation of charcoal is not take place, true of false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It requires minimum temperature of 800-900 for its activation.
advertisement

10. Which gas is used for fluidizing the material on the distributor?
a) Steam
b) Air
c) Carbon dioxide
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since it helps maintain temperature as well as fluidize the material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn