Fluidization Engineering Questions and Answers – Particle Growth and Condensation of Sublimable Materials and Adsorption

«
»

This set of Fluidization Engineering Questions and Answers for Experienced people focuses on “Particle Growth and Condensation of Sublimable Materials and Adsorption”.

1. When a salt solution is injected into a bed of dry particles fluidized by hot gas, the particles grow by?
a) Salt build-up
b) Sticking to each other
c) By collisions
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on experiments conducted by Methany and Vance.
advertisement

2. The particle growth proceeds by successive wetting with liquid feed followed by solidification through drying, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on experiments conducted by Methany and Vance.

3. How can the product size and size distribution are controlled in the bed of dry particles fluidized by hot gas?
a) By size of seed particles
b) By adjusting the liquid-to-solid feed ratio
c) The ratio of sprayed volume to volume of bed
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on experiments conducted by Methany and Vance.

4. According to Ciborowski, after performing experiments on naphthalene, what was the decrease in efficiency percent when the gas velocity was increased?
a) 100% to 80-90%
b) 100% to 70-60%
c) 100% to 40-50%
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on data from experiments conducted by Ciborowski.

5. According to Ciborowski, after performing experiments on naphthalene, when there is decrease in efficiency of condensation?
a) Increase in gas velocity
b) Increase in driving force
c) Increase in concentration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on data from experiments conducted by Ciborowski.
advertisement

6. A continuous, fluid char adsorption process for separation and recovery of gaseous components was developed by?
a) Esso laboratories
b) Jyothi labs
c) Hetero drugs
d) Mylan laboratories
View Answer

Answer: a
Explanation: Esso laboratories developed the equipment.

7. How many bubble caps were fabricated inside the fluid char adsorption process for separation and recovery of gaseous components?
a) 20
b) 10
c) 5
d) 50
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the data produced from Esso laboratories.

8. What was the major problem faced by the process developed by Esso laboratories which prevented to use commercially?
a) Erosion during transportation and fluidization
b) Process was too costly
c) Equipment was very difficult to handle manually
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Such operations should be careful about breakage and erosion during transportation and fluidization.

9. What is the percentage of CS2 adsorbed from Rowson recovery plant?
a) 90-95%
b) 10-15%
c) 50-75%
d) 100%
View Answer

Answer: a
Explanation: According to data provided by Rowson experiments.
advertisement

10. How much was the fan HP required for five-stage fluidized absorber developed by Rowson?
a) 1000 hp
b) 500 hp
c) 250 hp
d) 100 hp
View Answer

Answer: a
Explanation: According to data provided by Rowson experiments.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn