Fluidization Engineering Questions and Answers – Roasting of Sulphide Ores

«
»

This set of Fluidization Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Roasting of Sulphide Ores”.

1. For exothermic oxidation, which technology helps in better heat distribution in the reactor?
a) Fluidized bed
b) Spouted bed
c) Using air blowers in reactors
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to continuous flow air and back mixing, heat is distributed uniformly.
advertisement

2. What are the requirements of Dorr-Oliver Fluosolids roaster?
a) Less excess air
b) Higher capacity
c) Short circuiting
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: They are required to encounter various problems.

3. Why do the roaster require less excess air?
a) For better roasting of sulphur ores
b) To maintain required temperature
c) To give off gas
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: To give off gas with higher concentration of sulphur dioxide concentration.

4. What is the main problem occurring due to back mix flow of solids?
a) Short circuiting of solids
b) Distribution of heat is interrupted
c) Irregular roasting of sulphide ores
d) Irregular distribution of solids
View Answer

Answer: a
Explanation: Back mixing of solids leads to short circuiting in the single-stage unit.

5. When the bed is maintained at height of 1.2m to 1.5m, how much % of cinder is entrained?
a) 75 to 80
b) 10 to 15
c) 30 to 35
d) 55 to 60
View Answer

Answer: a
Explanation: Since there is no Transport disengaging height provided, its leading to more entrainment.
advertisement

6. In order to maintain temperature in the bed, what is introduced in the bed to maintain the temperature?
a) Water spray
b) Cooling coil
c) Coolant spray
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Any of the above methods can be used to remove heat from the bed.

7. What did BASF optimized in order to get particle growth and reduce roasting time?
a) High temperature
b) Low temperature
c) Faster gas velocity
d) Low gas velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: High temperature along with shallow bed and large freeboard helps in particle growth.

8. How is copper or cobalt removed from sulphide ore?
a) Leaching
b) Filtration
c) Sieving
d) Froth floatation
View Answer

Answer: a
Explanation: Leaching with water or sulphuric acid, copper or cobalt is removed.

9. At what temperature of the feed slug is maintained(degree Celsius) ?
a) 500 to 600
b) 880 to 930
c) 750 to 780
d) 1050 to 1150
View Answer

Answer: b
Explanation: For maximum roasting of ore to take place.
advertisement

10. How is the temperature of slug maintained in the reactor?
a) Water
b) Sulphuric acid
c) Steam
d) Ice vapour
View Answer

Answer: a
Explanation: By adding water to slurry, temperature is maintained.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn