Fluidization Engineering Questions and Answers – Importance of the Distributor

«
»

This set of Basic Fluidization Engineering Questions and Answers focuses on “Importance of the Distributor”.

1. Which kind of fluid is included to obtain smooth fluidization?
a) Water
b) Air
c) Oxygen
d) Nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: Since water doesnt bubble, it simply fills up the bed with causing any disturbance in the bed.
advertisement

2. Air is introduced in the bed to fluidize the bed in the bubble form, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Air forms bubbles while passing through the bed.

3. Which type of distributor provides the best quality for fluidization?
a) Single orifice plate
b) Multiple orifice plate
c) Nozzle plate
d) Sintered plate
View Answer

Answer: d
Explanation: More the number of holes better is the distribution of air or fluid in the bed.

4. In case of a heavy bed, which type of distributor can withstand its weight?
a) Flat
b) Convex
c) Concave
d) Concavo-convex
View Answer

Answer: c
Explanation: Weight is distributed among the plate without getting concentrated on any portion of distributor.

5. Which type of distributor reduces channelling and slugging to maximum extent?
a) Single orifice plate
b) Multiple orifice plate
c) Nozzle plate
d) Sintered plate
View Answer

Answer: d
Explanation: More the number of holes better is the distribution of air or fluid in the bed, hence less channelling and slugging.
advertisement

6. What is range of orifice diameter in the distributor in FCC?
a) 3.8-5.1 cm
b) 1.2-3.5 cm
c) 5.5-7.9 cm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to lop pressure drop and best efficiency, this range is selected.

7. What is the range of nozzle opening in the roasting of sulphide ore?
a) 0.4-0.6 cm
b) 1.2-1.5 cm
c) 3.8-5.1 cm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Nozzles generally have very small diameter holes in order to provide high velocity gas.

8. What is the approximate pressure drop across the orifice distributor?
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 5%
View Answer

Answer: a
Explanation: From the experimental studies, it was found that pressure drop was 10% across the distributor.

9. Which arrangement is fabricated in order to prevent the solids pass through the distributor?
a) Orifice
b) Nozzle
c) Sintered
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Nozzle is a cap like structure which prevents the passage of solids through the distributor.
advertisement

10. What is the fluidizing velocity range for drying of fine coal with fluidized bed?
a) 3.7-4.3 m/s
b) 4.3-4.9 m/s
c) 4.9-5.5 m/s
d) 5.5-6-1 m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the pilot plant study, the velocity was decided.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice basic questions and answers on all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn