Fluidization Engineering Questions and Answers – Calcination of Limestone, Dolomite, and Phosphate Rock

«
»

This set of Fluidization Engineering MCQs focuses on “Calcination of Limestone, Dolomite, and Phosphate Rock”.

1. Calcination of limestone and dolomite takes place at which temperature(degree Celsius)?
a) 100
b) 500
c) 1000
d) 2000
View Answer

Answer: c
Explanation: Calcination generally takes place at high temperatures in order to break the bonds.
advertisement

2. Calcination of limestone is what kind of reaction?
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Reversible
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since for breaking binds, lot of energy is utilized and hance they use more heat energy.

3. In order to recover most of the heat produced, which kind of staging is used in fluidized bed?
a) Single stage
b) Multi-stage
c) Stages in series
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Multi-stage is required for multiple contacting and hence more heat is recovered.

4. Commercial limestone calciner, developed in 1949, for New England Lime company, it had diameter of?
a) 4 meters
b) 8 meters
c) 2 meters
d) 10 meters
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the data from White and Kinsalla, they developed calciner of 4 meters diameter.

5. Commercial limestone calciner, developed in 1949, for New England Lime company, it had height of?
a) 14 meters
b) 18 meters
c) 12 meters
d) 15 meters
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the data from White and Kinsalla, they developed calciner of 14 meters height.
advertisement

6. Commercial limestone calciner, developed in 1949, for New England Lime company, they used feed of mesh?
a) 6 to 65
b) 8 to 85
c) 2 to 125
d) 200
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the data from White and Kinsalla, they used feed mesh ranging from 6 to 65 mesh.

7. In calcination stage, how many nozzles where used to spray fuel oil?
a) 5
b) 10
c) 12
d) 18
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the data from White and Kinsalla, they used 12 nozzles for spraying fuel oil.

8. What is the percentage conversion of overflow product in the calciner?
a) 95.4%
b) 75.3%
c) 96.8%
d) 99.7%
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the data from White and Kinsalla, they acheived 96.8% of overflow conversion product.

9. For the process of pelletization, which material is added in order to make it sticky?
a) Soda ash or caustic soda
b) Crude oil
c) Salt and water
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: By added soda ash or caustic soda, the surface of pellets becomes sticky and coated with fines.
advertisement

10. To upgrade the poor quality phosphate rock, Dorr-Oliver made few modification such as?
a) Three-stage fluidized bed
b) 5 meters diameter
c) Height 12 meters
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Above specifications were incorporated for in their design.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice MCQs on all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn