Fluidization Engineering Questions and Answers – Reduction of Iron Oxides

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reduction of Iron Oxides”.

1. Researchers have been trying to replace Blast furnace with fluidized bed, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to develop iron and steel from fines, fluidized bed was considered.
advertisement

2. In order to prevent the sticking of ore, what conditions were developed in the reactor bed?
a) High pressure
b) Low temperature
c) Moderate reaction rate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: High temperature leads to sticking of ore, hence reducing temperature, thereby increasing pressure leading to moderate reaction rates were incorporated.

3. Which gas is used to develop pressure in the reactor bed?
a) Hydrogen
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Steam
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrogen provides sufficient high pressure conditions.

4. What are the percentage of reduced ore taken out starting from bottom?
a) 98, 87, 47%
b) 47, 78, 98%
c) 74, 87, 89%
d) 74, 87, 98%
View Answer

Answer: a
Explanation: At the bottom of bed, the conversion is the most, as we go above the conversion percentage decreases.

5. How much hydrogen is being converted on reaction with iron?
a) 1%
b) 5%
c) 10%
d) 15%
View Answer

Answer: b
Explanation: On evaluation, 5% of hydrogen was reacting with iron to liberate water vapour.
advertisement

6. What is the main reason for usage of blast furnace over hydrogen reduction process?
a) Unavailability
b) High cost of production
c) Costlier than Blast furnace
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Because of low availability and high cost of production, it is blast furnace is prefered.

7. Process developed by Cronan, consists of two-stage continuous reactor, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This process contains two-stage continuous reactor at 3.5 atm.

8. What is the conversion rate in two-stage continuous reactor?
a) 80-85%
b) 90-95%
c) 70-75%
d) 75-80%
View Answer

Answer: b
Explanation: Process conditions selected such that the conversion was found to be 90-95%.

9. What is the diameter of reactor developed by Bethlehem steel company?
a) 1.7m ID
b) 2.1m ID
c) 1.5m ID
d) 1.2m ID
View Answer

Answer: a
Explanation: From the literature, it was found that reactor diameter is 1.7m ID.
advertisement

10. What is the height of reactor developed by Bethlehem steel company?
a) 29m
b) 30m
c) 31m
d) 32m
View Answer

Answer: a
Explanation: From the literature, it was found that reactor height is 29m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn