Engineering Mechanics Questions and Answers – Resultant of a General Distributed Loading

«
»

This set of Engineering Mechanics Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Resultant of a General Distributed Loading”.

1. The determination of the internal loading in the different structures is usually done so as to___________
a) Break the structure
b) Know the length
c) Know the diameter
d) Design the structure
View Answer

Answer: d
Explanation: The determination of the internal forces in the structure is done so as to design the structure as in the application purpose the structure will be subjected to many loads. This will help us to make the beam properly. And also this will ensure that the structure will not break after the loading is done on them. For this another method is the distribution load method.
advertisement

2. Determine the moment generated at R.
engineering-mechanics-questions-answers-campus-interviews-q2
a) 18.75KNm
b) 8.75KNm
c) 1.75KNm
d) 175KNm
View Answer

Answer: a
Explanation: The loading acting upward is considered to be positive. This is done as to decrease the time used for the calculations. If the method of sections is being applied at the complex sections for the determination of the unknown forces, much time is required for it. Thus the main motto is to make the calculations easy and make the less use of time.

3. The slope of the shear diagram of the different structure is equal to__________
a) Rotational moment
b) Bending moment
c) Total weight
d) Distributed load intensity
View Answer

Answer: d
Explanation: After the application of the force equation of equilibrium to the segment of the structure, we have the above result. This is done on the very small part of the structure. That is the minimal section of the beam is to be considered and then the application of the equilibrium equations are done so as to calculate the final result.

4. Free body diagrams doesn’t play any role in making the calculations on the conditions of the resultants of the body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The free body diagrams does play an important role in the formation of the conditions of the resultants of the rigid body. As the net forces are zero, the fbd helps us to take the measure of the same. That is to see whether the summation is really zero or not.

5. The simplification of the forces on the axis is done as __________
a) A particular system of rule is followed
b) No simplification of the forces is possible
c) The forces are already simplified and don’t need simplification
d) The forces are very tentative quantity on terms of simplification and hence no simplification possible
View Answer

Answer: a
Explanation: A particular system of the rules is followed that is if the upward direction is taken as positive then the downward direction is taken as negative. This is same as done with the couple in the 2D. That is the forces can be easily simplified. If taken in the vector form then the task is even easier.
advertisement

6. The net forces of acting on the body need to be zero. This is also applicable for the simply supported structures. This means that the support reaction is also counted in making the net force zero.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The support reactions of the beam is also counted in the making of the forces zero. As far as the net force is concerned the support reaction does affect the conditions for the equilibrium of the body. Hence one needs to take care of the support reactions of the structures too.

7. Determine the shear force of the beam shown.

engineering-mechanics-questions-answers-resultant-general-distributed-loading-q7

a) 450N
b) 50N
c) 40N
d) 45N
View Answer

Answer: a
Explanation: The loading acting upward is considered to be positive. This is done as to decrease the time used for the calculations. If the method of sections is being applied at the complex sections for the determination of the unknown forces, much time is required for it. Thus the main motto is to make the calculations easy and make the less use of time.
advertisement

8. The simplification of the couple for getting the resultant is done on the basis of the ___________
a) The clockwise of the anti-clockwise rotation sign convention
b) The simplification is not possible
c) The couple is a vector and thus can’t be simplified
d) The couple is a scalar and can’t be simplified
View Answer

Answer: a
Explanation: The couple is simplified by taking the direction of the rotation of the body as positive or negative. That is if the clockwise direction is positive then the anti-clockwise direction is taken as negative. If the couple is a vector it can be easily simplified by taking the components.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Mechanics.

To practice all areas of Engineering Mechanics for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn