Design of Steel Structures Questions and Answers – Factors affecting Lateral Stability

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Factors affecting Lateral Stability”.

1. Which of the following does not affect lateral stability?
a) cross sectional shape
b) support conditions
c) type of loading
d) height of building
View Answer

Answer: d
Explanation: The factors affecting lateral stability are cross sectional shape, support conditions, effective length, level of application of transverse loads.
advertisement

2. Which of the following statement is correct?
a) I-section has high torsional stiffness
b) Closed section has high torsional stiffness
c) Closed section has less stiffness
d) Hollow circular tube has more efficiency as flexural member
View Answer

Answer: b
Explanation: I-section with the larger in-plane bending stiffness does not have matching stability. in contrast, closed sections such as tubes, boxes and solid shafts have high torsional stiffness, often high as 100 times that of an open section.

3. Which of the following statement is not correct?
a) Hollow circular tube has more efficiency as flexural member
b) Hollow circular tube has lesser efficiency as flexural member
c) It is the most efficient shape for torsional resistance
d) It us rarely used as a beam element
View Answer

Answer: a
Explanation: Hollow circular tube is the most efficient shape for torsional resistance, but is rarely employed as beam element because of difficulties encountered in connecting it to other members and lesser efficiency as a flexural member.

4. Open cross sections have major part of material distributed
a) is not distributed
b) on the centroid
c) towards centroid
d) away from centroid
View Answer

Answer: d
Explanation: In open cross sections ( I and channel sections), major part of material is distributed at the flanges, i.e. away from their centroids, to improve their resistance to in-plane bending stresses.

5. The effective length factor is _____ for beams flanges fully restrained
a) 1
b) 0.5
c) 0.75
d) 1.5
View Answer

Answer: b
Explanation: The effective length factor K is 0.5 theoretically for flanges fully restrained. But for design purpose, it may be taken as 0.7.
advertisement

6. The effective length of compression flange of simply supported beam not restrained against torsion at ends is
a) 1.2 L
b) 1.0 L
c) 0.8 L
d) 0.5 L
View Answer

Answer: a
Explanation: The effective length of compression flange of simply supported beam not restrained against torsion at ends is 1.2 L, where L is span length.

7. Effective length of compression flanges at the ends unrestrained against lateral buckling is
a) 1.5 L
b) 0.85 L
c) 0.5 L
d) L
View Answer

Answer: d
Explanation: Effective length of compression flanges at the ends unrestrained against lateral buckling (i.e. free to rotate in plan) is L, where L is length of span.

8. Effective length of compression flanges at the ends partially restrained against lateral buckling is
a) 1.75 L
b) 1.0 L
c) 0.85 L
d) 0.5 L
View Answer

Answer: c
Explanation: Effective length of compression flanges at the ends partially restrained against lateral buckling (i.e. free to rotate in plane in the bearings) is 0.85 L, where L is length of span.

9. Restraint against torsion can be provided by
(i) web cleats, (ii) bearing stiffeners acting together with bearing of beam, (iii)lateral end frames to ends of compression flanges
a) i only
b) i and ii
c) ii and iii
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: d
Explanation: Restraint against torsion can be provided by (i) web or flange cleats, (ii) bearing stiffeners acting together with the bearing of beam, (iii) lateral end frames or external supports to ends of compression flanges, (iv)the beam built into the supporting walls.
advertisement

10. The most severe loading condition for cantilever is
a) point load acting at centre
b) point load acting at tip
c) point load acting between centre and fixed end
d) point load acting at L/4 distance
View Answer

Answer: b
Explanation: For cantilevers, the most severe loading condition is point load acting at the tip because the tip is unsupported.

11. Provision of intermediate lateral supports ______ lateral stability of beam
a) increases
b) decreases
c) does not change
d) cannot say
View Answer

Answer: a
Explanation: Provision of intermediate lateral supports increases the lateral stability of beam. For bracings to be effective, the braces should be prevented from moving in axial direction.

12. The requirement of effective bracing is
a) it should not have sufficient strength not to withstand forces transferred to it by beam
b) it should not have sufficient strength to withstand forces transferred to it by beam
c) it should have sufficient stiffness so that buckling of beam occurs in between braces
d) it should not have sufficient stiffness so that buckling of beam occurs in between braces
View Answer

Answer: c
Explanation: The requirements of effective bracing are (i) it should have sufficient strength to withstand forces transferred to it by beam, (ii) it should have sufficient stiffness so that buckling of beam occurs in between braces.

13. Which of the following is correct?
a) torsional bracing attached near bottom flange should bend in single curvature
b) torsional bracing attached near bottom flange should not bend in single curvature
c) its flexural stiffness should be 4EIb/S
d) its flexural stiffness should be 6EIb/S
View Answer

Answer: a
Explanation: Torsional bracing attached near bottom flange should bend in single curvature and its flexural stiffness should be 2EI/S, where Ib is moment of inertia of brace, S is spacing between girders.
advertisement

14. The lateral stability of tranversely loaded beam is dependent on
a) arrangement of load only
b) level of application of load only
c) both arrangement and level of application of load
d) is not dependent on any of these
View Answer

Answer: c
Explanation: The lateral stability of tranversely loaded beam is dependent on the arrangement of load as well as level of application of loads with respect to centroid of cross section.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn