Visual Basic Questions and Answers – Starting and Ending an Application

«
»

This set of Basic Visual Basic Questions and Answers focuses on “Starting and Ending an Application”.

1. Who displays the list of projects contained in current solution?
a) Solution Explorer Window
b) List Window
c) Project Window
d) Catalogue Window
View Answer

Answer: a
Explanation: The Solution Explorer Window provides you with an organized view of your projects and their files as well as ready access to the commands that pertain to them. A toolbar associated with this window offers commonly used commands for the item you highlight in this list.
advertisement

2. Who displays the item contained in each project?
a) Record Window
b) List Window
c) Solution Explorer Window
d) Index Window
View Answer

Answer: c
Explanation: The standard Solution Explorer view presents the active solution as a logical container for one or more projects and the items associated with them. You can open project items for modification and perform other management tasks directly from this view.

3. By which button you can display the additional items?
a) Display Button
b) Show All Files Button
c) Visible Button
d) Show Button
View Answer

Answer: b
Explanation: Show All Files Button displays the additional items mainly the hidden files. It is the most significant part of the solution explorer.

4. A ____________ is a file that contains program instructions called code.
a) Source file
b) Object file
c) Executable file
d) Program file
View Answer

Answer: a
Explanation: A Source File is a file that contains program instructions called code. A source file consists of an optional set of option statements, and attributes which are followed by a namespace body.

5. Which box contains the name of the selected object?
a) Select Box
b) Object Box
c) List Box
d) Display box
View Answer

Answer: b
Explanation: The Object Box contains the name of the selected objects. When you click on the object box the drop-down list will display a list of objects you have inserted into the form.
advertisement

6. Which box displays the current values of each of the properties?
a) Settings Box
b) Display Box
c) Object box
d) Value Box
View Answer

Answer: a
Explanation: The Settings Box contains the current values of each of the properties. It helps one to change the settings by modifying the current value. After modifying the new value which becomes the current value is in the Settings box.

7. Which button is used to display the names in the property list by category?
a) Categorized button
b) Alphabetical button
c) Lexicographical button
d) Group button
View Answer

Answer: a
Explanation: The Categorized button is used to display the names in the property list by category. When you click the Categorized button, Visual Studio calls the ICategorizeProperties interface on the object that has focus to sort its properties by category. ICategorizeProperties are implemented on the IDispatch object that is presented to the Properties Window.

8. What are listed in a Properties Window?
a) Attributes
b) Objects
c) Values
d) Items
View Answer

Answer: a
Explanation: Attributes also known as properties are listed in a Properties Window. Attributes are keyword-like tags in which you can specify additional information about entities defined in Visual Basic application. Attributes are saved as assembly’s metadata.

9. Which button is used to save a solution?
a) Save Button
b) Save As Button
c) Save Solution Button
d) Save All Button
View Answer

Answer: d
Explanation: Save All Button is used to save a solution. When the solution is not saved an asterisk (*) appears on the top of the solution. If it is saved the asterisk (*) is no more present.
advertisement

10. Which option is used to close the IDE?
a) Close
b) Close Solution
c) Close All
d) Close IDE
View Answer

Answer: a
Explanation: Close is used to close the IDE. Close Solution is required to close the solution. Sometimes it is required to close the IDE and not the solution, then we use Close button.

11. Which option is used to close the Solution?
a) Close
b) Close Solution
c) Close All
d) Exit
View Answer

Answer: b
Explanation: Close Solution is used to close the solution. When we require to close the whole solution and not the IDE we use Close Solution button.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Visual Basic.

To practice basic questions and answers on all areas of Visual Basic, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn