Visual Basic Questions and Answers – User Interface – Assigning Access Keys

«
»

This set of Visual Basic Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “User Interface – Assigning Access Keys”.

1. The text of many controls contain an underlined letter known as __________
a) Access keys
b) Underlined keys
c) Keys
d) Hidden keys
View Answer

Answer: a
Explanation: The text in many of the controls contains an underlined letter. This underlined letter is known as access keys and it allows the user to select an object using the Alt key, in combination with a letter or a number.
advertisement

2. Letter __________ is a File’s Menu access keys.
a) A
b) F
c) B
d) D
View Answer

Answer: b
Explanation: In visual studio, you can select the file menu using Alt+F or Alt+f, because the letter F is a file menu’s access key.

3. Letter __________ is the Exit menu’s access key.
a) X
b) Y
c) Z
d) W
View Answer

Answer: a
Explanation: You can exit from an interface using Alt+x or Alt+X, because the letter X is exit menu’s access keys.

4. To see the underlined hidden access key, you can do so, by pressing the __________ key.
a) Alt
b) Ctrl
c) Shift
d) Enter
View Answer

Answer: a
Explanation: Depending on your system settings the access keys may or may not be underlined while the application is running. If you do not see the underlined access keys, you can do so temporarily by pressing the Alt key.

5. You should assign access keys to each of the control in the interface that contain __________
a) User output
b) User input
c) Timer
d) Labels
View Answer

Answer: b
Explanation: We should assign access keys to each of the control in the interface that contain user input, example of such are button and text boxes; the only exception being ‘OK’ and ‘CANCEL’ button, which generally do not require access keys.
advertisement

6. Access keys allows the user to run the application even when __________
a) Mouse becomes inoperative
b) Mouse is fully operative
c) Mouse is partially operative
d) Keyboard is operative
View Answer

Answer: a
Explanation: Access keys allow a user to work with the application even when the mouse becomes inoperative. The access keys allow the users who are fast typist to keep their hands on the keyboard. It allows people with disabilities, which may prevent them from working with the mouse to use the application.

7. You assign an access key by including an __________ option in the control’s caption or identifying label.
a) &
b) $
c) #
d) @
View Answer

Answer: a
Explanation: You assign an access key by including an ampersand (&) in the control’s caption or identifying label. If the control is a button, you include the ampersand in the button’s text property, which is where a button’s caption is stored.

8. You enter the ampersand to the __________ of the character, you want to designate as access key.
a) Immediate right
b) Right
c) Immediate left
d) Left
View Answer

Answer: c
Explanation: You enter the ampersand to the immediate left of the character you want to make as access key. The character can be either in capital or in small, since both the capital and small of the same letter is considered as a single access key.

9. It is inappropriate to assign access keys to __________
a) Text boxes
b) Label controls
c) Timer
d) Button
View Answer

Answer: b
Explanation: it is inappropriate to assign access keys to the label controls; since you cannot access label control while the application is running.
advertisement

10. Each access key in the interface should be __________
a) Unique
b) Can be common
c) In small letter
d) In capital letter
View Answer

Answer: a
Explanation: Each access key in the interface should be unique; otherwise it would not be possible for the interface to access both the control with same access key at the same time. Access key can be both capital and small; that is both X and x can be used for Exit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Visual Basic.

To practice all areas of Visual Basic, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn