Visual Basic Questions and Answers – Coding the Application Using Pseudocode and Flowchart

«
»

This set of Advanced Visual Basic Questions and Answers focuses on “Coding the Application Using Pseudocode and Flowchart”.

1. __________ uses short phrases to describe the steps the procedure must take.
a) Pseudocode
b) Source code
c) Flowchart
d) Algorithm
View Answer

Answer: a
Explanation: Pseudocode uses short phrases to describe the steps the procedure must take to accomplish its goal. It is a way to give direction how to do a program. Algorithms are at times written using pseudocode for the proper understanding of the users.
advertisement

2. __________ uses standardized symbols to describe the steps of a procedure.
a) Pseudocode
b) Source code
c) Flowchart
d) Algorithm
View Answer

Answer: c
Explanation: Unlike pseudocode, flowchart uses standardized symbols to describe the steps of a procedure to accomplish its goal. The logic illustrated in the flowchart is same as that of a pseudocode; but its approach of showing the logic is different.

3. The __________ symbol is called the start /stop symbol in the flowchart.
a) Oval
b) Rectangle
c) Parallelogram
d) Diamond
View Answer

Answer: a
Explanation: The oval symbol is called the start/stop symbols in the flowchart. The start and stop indicates the beginning and end respectively of the flowchart.

4. The __________ symbol is used to take a decision in the flowchart.
a) Oval
b) Rectangle
c) Parallelogram
d) Diamond
View Answer

Answer: d
Explanation: The diamond symbol is used to take a decision i.e. within diamond symbol, a condition is displayed. If the condition is true, the flow of the program one of the processes, if false the flow goes to some other processes. The diamond symbol takes the decision whether the condition contained in it is true or false.

5. The rectangles are called as __________ symbols in the flowchart.
a) Decision
b) Process
c) Input/Output
d) Start/End
View Answer

Answer: b
Explanation: The rectangles are called process symbols in the flowchart. We use the process symbols to represent tasks i.e. assignments and calculations.
advertisement

6. The __________ in a flowchart is called input/output symbol.
a) Oval
b) Rectangle
c) Parallelogram
d) Diamond
View Answer

Answer: c
Explanation: The parallelogram in a flowchart is called the input/output symbol. It is used to represent input tasks such as taking input from the user or output tasks such as displaying the output on console, or printing some data etc.

7. The lines connecting the symbols in a flowchart are called as __________
a) Flowlines
b) Symbol lines
c) Connectors
d) Connecting lines
View Answer

Answer: a
Explanation: The lines connecting the symbols in a flowchart are called flowlines. It is used to connect the flowchart from its start symbol to the end symbol, including all the process symbols, the input/output symbols and the decision symbols.

8. A __________ is defined as a zero or more characters enclosed in quotation marks.
a) String
b) Number
c) Floating point integer
d) Integer
View Answer

Answer: a
Explanation: A string is defined as zero or more characters enclosed in quotation marks. If a string has zero characters but is only enclosed with quotation marks, it is known as empty string. The length of the string is the number of characters enclosed in quotation mark.

9. The __________ statement in pseudocode acts like loop.
a) Goto
b) Exit
c) End
d) If
View Answer

Answer: a
Explanation: The goto statement in a pseudocode is used to repeat a set of statements until a condition is satisfied i.e. it acts like a loop. It is also used to skip a number of statements while a condition is not met.
advertisement

10. The __________ statement is used to assign a value to a property of an object.
a) Assignment
b) Conditional
c) Decision
d) Goto
View Answer

Answer: a
Explanation: The assignment statement is used to assign a value to a property of an object. The equal sign is used to assign a value to a particular object. The equal sign is known as the assignment operator.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Visual Basic.

To practice advanced questions and answers on all areas of Visual Basic, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn