Visual Basic Questions and Answers – Writing Arithmetic Expressions

«
»

This set of Visual Basic Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Writing Arithmetic Expressions”.

1. An arithmetic expression contains one or more __________
a) Arithmetic operators
b) Logical operators
c) Relational operators
d) Short-hand operators
View Answer

Answer: a
Explanation: Most application requires the computer to perform at least one calculation. You instruct the computer to perform calculations by writing arithmetic expression, which is an expression that contains arithmetic operators.
advertisement

2. The __________ numbers indicate the order in which the computer performs the operation in an expression.
a) Precedence
b) Associativity
c) Binary
d) Ternary
View Answer

Answer: a
Explanation: The precedence numbers indicate the order in which the computer performs the operation in an expression. Operators with precedence number 1 are performed before operations with precedence number 2, and so on.

3. You can use __________ to override the order of precedence.
a) Curly braces
b) Parenthesis
c) Third bracket
d) Associativity
View Answer

Answer: b
Explanation: You can use parenthesis to override the precedence, because operators within parenthesis are always performed before operators outside parenthesis.

4. __________ and __________ operators use same symbol.
a) Addition, subtraction
b) Addition, multiplication
c) Multiplication, Division
d) Subtraction, negation
View Answer

Answer: d
Explanation: Subtraction and negation use the same symbol that is hyphen (-), but there is a difference between both operators; since subtraction is binary operator and negation is unary operator.

5. Unary and Binary refer to the number of __________ needed by the operator.
a) Operation
b) Operand
c) Expression
d) Operator
View Answer

Answer: b
Explanation: Unary and binary refers to the number of operands required by the operator. Unary requires single operand. Example of such is negation, such as -10, 12, -a, -b, etc. binary requires two operands. Example of such is addition, subtraction, multiplication, division, such as a+b, a-b, a*b, a/b etc.
advertisement

6. When an expression contains more than one operator with same priority, then they are evaluated according their __________
a) Precedence
b) Associativity
c) Binary
d) Unary
View Answer

Answer: b
Explanation: When an expression contains more than one operator with same priority, then they are evaluated according to their associativity. Associativity tells whether evaluation should be done from left to right or right to left for same priority operators. As we know, = and – have same priority, and both of their associativity is from left to right, thus an expression containing both + and – is evaluated from left to right.

7. The __________ operator is used to divide two integers.
a) Addition
b) Modulus
c) Subtraction
d) Integer division
View Answer

Answer: d
Explanation: The integer division operator divides two integers and returns the result as an integer. For example 211\4 results into 52 whereas if you use the standard division operator then 211/4 results into 52.75 rather than 52.

8. The __________ operator returns the remainder of the division.
a) Addition
b) Modulus
c) Subtraction
d) Integer division
View Answer

Answer: b
Explanation: The modulus operator is also used to divide two numbers, but the numbers need not have to be integers. After dividing the numbers the modulus operation returns the remainder of the division. For example, 211 mod 4 returns 3, which is the remainder after dividing 211 by 4.

9. To include a percentage in arithmetic operators we use __________
a) Decimal equivalent
b) Percentage symbol
c) We cannot use percentage
d) Division
View Answer

Answer: a
Explanation: Arithmetic operators do not entertain comma or special characters, such as dollar sign or percentage. Thus to introduce the concept of percentage in an arithmetic expression we use its decimal equivalent instead of symbol such as 5%.
advertisement

10. The __________ operator is commonly used to determine whether a number is even or odd.
a) Addition
b) Modulus
c) Subtraction
d) Integer division
View Answer

Answer: b
Explanation: The modulus operator is commonly used to determine whether a number is even or odd. If you divide a number by 2 and the remainder is 0, the number is even, and if the remainder is 1, the number is odd. Thus the result of any number mod 2 determines whether the number is even or odd.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Visual Basic.

To practice all areas of Visual Basic, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn