Manufacturing Processes Questions and Answers – Micromachining – 1

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Micromachining – 1”.

1. Micro machining processes (MMPs) are used to increase selectivity, accuracy, performance, etc. parameters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Micro machining processes (MMPs) are used for;
(1) Minimizing energy and materials used in manufacturing Reduction of power budget
(2) Faster devices
(3) Increased selectivity and sensitivity
(4) Improved accuracy and reliability
(5) Cost/ performance advantages
(6) Integration with electronics, simplifying systems.
advertisement

2. Choose the odd one out.
a) micro-AJM
b) micro-USM
c) micro-AWJM
d) micro-EDM
View Answer

Answer: d
Explanation: Among all the processes, micro-AJM (micro abrasive jet machining), micro-USM (micro ultrasonic machining) micro-AWJM (micro abrasive water jet machining) use mechanical energy to remove the material; whereas, micro-EDM (micro eletro discharge machining) process uses thermal energy to remove the material.

3. Choose the odd one out.
a) micro-turning
b) micro-milling
c) micro-EBM
d) micro-grinding
View Answer

Answer: c
Explanation: Micro-turning, micro-milling and micro-grinding are traditional material removal processes; whereas, micro-EBM (micro electron beam machining) process is one of the advanced manufacturing processes.
advertisement
advertisement

4. Choose the odd one out.
a) Micro-EBM
b) LBM
c) EDM
d) ECMM
View Answer

Answer: d
Explanation: Micro-EBM, LBM (laser beam machining), EDM (electron discharge machining) processes uses thermal energy for removing material and ECMM (electrochemical micro machining) process uses chemical energy to remove material.

5. Choose the odd one out.
a) EBM
b) ECM
c) EDM
d) LBM
View Answer

Answer: d
Explanation: Among all the above mentioned processes, electric discharge micromachining (EDM), electron beam micromachining (EBM) and electrochemical machining (ECM) are used only for electrically conducting materials; whereas, laser beam micromachining (LBM) process can be used for both conducting and non-conducting materials.
advertisement

6. Thermal deformation of the workpiece is the major problem in micromachining.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the major problems faced during micromachining;
•Mechanical deformation
•Thermal deformation
•Surface integrity
•Gap between tool and work piece
•Coordinate shift in tool handling.

7. In abrasive jet machining, material is removed by shear as well as brittle deformation of the material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If the KE of the abrasive particle is high enough, then it will remove the material by shear deformation in case of ductile workpiece material and by brittle fracture if workpiece material is brittle.
advertisement

8. Holes up to _____ deep can be drilled without using AJM process.
a) 10 nm
b) 45 mm
c) 66 μm
d) 100 μm
View Answer

Answer: c
Explanation: In AJM, holes up to 66 μm deep can be drilled without employing any special techniques. This process is also useful for producing microcavity.

9. Fused ion beam machining process is based on binding energy of atoms in the workpiece material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fused ion beam machining process is nothing but knocking out atoms from the work-piece surface by the kinetic momentum transfer from incident ion to the target atoms. In this process removal of atoms occur when the actual energy transferred exceeds the usual binding energy.
advertisement

10. In thermal advanced micromachining process, intense heat is produced.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In this process, localized intense heat is produced which increases temperature of the workpiece in a narrow zone (i.e.Beamdiameter), equal to its melting or vaporization temperature. Which leads to removal of material at micro/nano level in the form of debris (irregular shaped particles or spherical globules).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter