Manufacturing Processes Questions and Answers – Annealing – 5

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Annealing – 5”.

1. How many factors are there to determine isothermal phase transformation in terms of time and temperature?
a) 1
b) 3
c) 7
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The factors that determine isothermal phase transformation in terms of time and temperature are,
• The nucleation rate
• The growth rate
• The density and distribution of nucleation sites
• The overlap of diffusion fields from adjacent transformation volume
• The impingement of adjacent transformed volumes.
advertisement

2. The time needed to finish the recrystallization is inversely proportional to _____
a) surface area
b) volume
c) temperature
d) distribution of grains
View Answer

Answer: c
Explanation: The higher the temperature, the shorter the time needed to finish the recrystallization. Recrystallization starts after the recover (which accounts for initial energy release) and accounts for the second (larger) energy release.

3. The ______ generally does not remain a constant throughout the recrystallization process.
a) strain energy
b) activation energy
c) threshold energy
d) recrystallization energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Modern recrystallization theory indicates that the activation energy generally does not remain a constant throughout the recrystallization process. In most cases, the activation energy changes continuously during recrystallization as the driving force for recrystallization, the stored energy of cold work, is depleted.
advertisement
advertisement

4. Recrystallization temperature is the temperature at which a particular metal _______
a) starts melting
b) starts solidifying
c) starts recrystallizing
d) completely recrystallizes
View Answer

Answer: d
Explanation: Recrystallization temperature is the temperature at which a particular metal with a particular amount of cold deformation will completely recrystallized in a finite period of time, usually 1 hr.

5. ______ is a means of mechanical deformation used on cylindrical rods.
a) Swaging
b) Swishing
c) Hammering
d) Bending
View Answer

Answer: a
Explanation: Swaging is a means of mechanical deformation used on cylindrical rods in which the diameter of the rod is reduced uniformly by a mechanical hammer equipped with rotating dies.
advertisement

6. Recrystallization is promoted by ______
a) increasing temperature
b) increasing cold work
c) decreasing grain size
d) decreasing temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Recrystallization is promoted by increasing amounts of cold work. When annealed at the same temperature, the metal with the larger amount of cold work recrystallizes much faster than that with the lesser reduction.

7. The recrystallization temperature is lowered by _____
a) increasing the surface area of the component
b) increasing the amount of cold work
c) keeping the metal in cold environment
d) decreasing the amount of cold work
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature at which the metal recrystallizes completely within an hour is lower for a greater amount of cold work. The amount of cold work is measured in terms of the percentage reduction in the area of the cylindrical cross-section.
advertisement

8. The recrystallization temperature is ______
a) a time dependent function
b) a material property
c) an independent function
d) dependent on polygonization rate
View Answer

Answer: b
Explanation: To the practical engineer, the sensitivity of the recrystallization process to small changes in temperature makes it appear as though the metal has a fixed temperature, below which it will not recrystallize, and for this reason, there is a tendency to regard the recrystallization temperature as a property of the metal and to neglect the time factor in recrystallization.

9. The origin of a recrystallized grain is always a pre-existing misoriented region.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The origin of a recrystallized grain is always a pre-existing region that is highly misoriented in relation to the material surrounding it. This high degree of misorientation gives the region from which the new grain originates the needed growth mobility.
advertisement

10. Activation energy for recrystallization is dependent on the amount of deformation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The temperature dependence of recrystallization varies with the amount of cold work, or that the activation energy for recrystallization is a function of the amount of deformation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter