Manufacturing Processes Questions and Answers – Abrasive Jet Micromachining – 13

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Abrasive Jet Micromachining – 13”.

1. In AWJM, mixing process takes place in _____
a) intensifier
b) mixing table
c) mixing chamber
d) mixing line
View Answer

Answer: c
Explanation: Mixing means gradual entrainment of abrasive particles within the water jet. This is done in the mixing chamber. Finally, the abrasive water jet comes out of the focussing tube or the nozzle.
advertisement

2. Abrasive water jet velocity increases with (keeping all other parameters unchanged) _____
a) increasing traverse velocity of the job
b) decreasing mass flow rate of abrasive
c) decreasing traverse velocity of the job
d) increasing mass flow rate of abrasive
View Answer

Answer: d
Explanation: Assuming no losses, abrasive water jet velocity for a given pressure is calculated by formula; manufacturing-processes-questions-answers-abrasive-jet-micromachining-13-q2 where p= pressure. Now mass flow rate is calculated by formula; mw = ρ*A*Vw, where A= area of cross section of the jet.

3. In an environment friendly development concerning AWJM, which of the following is used as abrasive?
a) dry ice
b) cubic boron nitrite
c) diamond
d) tungsten carbide
View Answer

Answer: a
Explanation: In this case, liquid nitrogen replaces the water phase and dry ice crystals (solid CO2 crystals) replace the abrasive phase leading to no need of disposal or waste generation. The removed work material in the form of microchips can be collected much easily reducing the chances of environmental degradation.
advertisement
advertisement

4. The mixing chamber is immediately followed by _____
a) intensifier
b) on-off valve
c) catcher
d) focussing tube
View Answer

Answer: d
Explanation: The mixing chamber is immediately followed by the focussing tube or the inserts. The focussing tube is generally made of carbide materials.

5. Which of the following materials is used for focusing tubes?
a) Chromium
b) Titanium
c) Nickel
d) Tungsten
View Answer

Answer: d
Explanation: The focussing tube is generally made of tungsten carbide (powder metallurgy product) having an inner diameter of 0.8 to 1.6 mm and a length of 50 to 80 mm.
advertisement

6. Tungsten carbide is used because of its abrasive resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tungsten carbide is used for its abrasive resistance. Abrasive particles during mixing try to enter the jet, but they have reflected away due to an interplay of buoyancy and drag force. They go on interacting with the jet and the inner walls of the mixing tube until they are accelerated using the momentum of the water jet.

7. The formula for abrasive jet velocity considering the momentum loss is _____
a) Vawj = η*(1/(1+R))*Vwj
b) Vawj = η*(1+R)*Vwj
c) Vawj = R*(1/(1+ η))*Vwj
d) Vawj = η*(1+ η)*Vwj
View Answer

Answer: a
Explanation: As during mixing process momentum loss occurs as the abrasives collide with the water jet and at the inner wall of the focussing tube multiple times before being entrained, velocity of abrasive water jet is given as,
Vawj = η*(1/(1+R))*Vwj.
Where η= momentum loss factor
R= loading factor= mass flow rate of abrasive/ mass flow rate of water
Vwj= velocity of water jet.
advertisement

8. There are _____ different types of suspension abrasive water jet (AWJ).
a) 2
b) 3
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: In suspension AWJM the abrasive water jet is formed quite differently. There are three different types of suspension AWJ formed by direct, indirect and Bypass pumping method.

9. In suspension AWJM, mixture of water and abrasive particles is pumped to high pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In suspension AWJM, preformed mixture of water and abrasive particles is pumped to sufficiently high pressure and store in pressure vessel. Then the premixed high-pressure water and abrasive is allowed to discharge from a nozzle to form abrasive water jet.
advertisement

10. Catcher is used to_____
a) increase the residual energy of the AWJ
b) absorb the residual energy of the AWJ
c) focus the jet on the target
d) collect the residual part of the machined component
View Answer

Answer: b
Explanation: Once the abrasive jet has been used for machining, they may have sufficiently high level of energy depending on the type of application. Such high-energy abrasive water jet needs to be contained before they can damage any part of the machine or operators. “Catcher” is used to absorb the residual energy of the AWJ and dissipate the same.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter