Manufacturing Processes Questions and Answers – Abrasive Jet Micromachining – 14

«
»

This set of Manufacturing Processes Question Bank focuses on “Abrasive Jet Micromachining – 14”.

1. How many types of catcher are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Moreover the catcher can be of pocket type or line type. In pocket type, the catcher basin travels along the jet. In line type, the catcher basin only travels along one axis of the CNC table and its length covers the width of the other axis of the CNC table.
advertisement

2. Which of the following is not true about entrained type AJWM?
a) Sapphires is used for orifice
b) Pressure range = 2500-4000 bars
c) Impact angle < 50o
d) Depth of cut reached is 1—250 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: The general domain of parameters in entrained type AWJ machining system is given below:
• Orifice – Sapphires – 0.1 to 0.3 mm
• Focussing Tube – WC – 0.8 to 2.4 mm
• Pressure – 2500 to 4000 bar
• Abrasive – garnet and olivine – #125 to #60
• Abrasive flow – 0.1 to 1.0 Kg/min
• Stand-off distance – 1 to 2 mm
• Machine Impact Angle – 60o to 90o
• Traverse Speed – 100 mm/min to 5 m/min
• Depth of Cut – 1 mm to 250 mm.

3. In AWJM of ductile materials, material is mainly removed by _____ impact by abrasive particles.
a) low angle
b) 50o —60o
c) 65o —70o
d) 70o —82o
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanism of material removal in machining with water jet and abrasive water jet is rather complex. In AWJM of ductile materials, material is mainly removed by low angle impact by abrasive particles leading to ploughing and micro cutting.
advertisement
advertisement

4. At higher angle of impact, the material removal involves _____ failure.
a) plastic
b) ductile
c) brittle
d) tensile
View Answer

Answer: a
Explanation: At higher angle of impact, the material removal involves plastic failure of the material at the sight of impact, which was studied initially by a person named Bitter.

5. In case of AWJM of brittle materials, the material is removed due to crack formation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of AWJM of brittle materials, other than the above two models, material would be removed due to crack initiation and propagation because of brittle failure of the material.
advertisement

6. When the kerf formed by the impact of the jet, the top of the kerf _____ than bottom of the kerf.
a) wider
b) longer
c) narrower
d) smoother
View Answer

Answer: a
Explanation: The cut generated by an AWJM in different sections is called a kerf. The top of the kerf is wider than the bottom of the kerf. Generally, the top width of the kerf is equal to the diameter of the AWJ.

7. The taper angle of the kerf can be_____ of the AWJ
a) reduced by increasing the cutting ability
b) increased by increasing the cutting ability of the
c) reduced by decreasing the cutting ability of the
d) taper angle is not a function of the cutting ability of the jet
View Answer

Answer: a
Explanation: The taper angle of the kerf can be reduced by increasing the cutting ability of the AWJ. It can be said that the surface quality at the top of the kerf is rather good compared to the bottom part. At the bottom there is repeated curved line formation.
advertisement

8. Which of the following is true about AWJM?
a) At the bottom of the kerf, the material removal is by low angle impact of the abrasive particles
b) At the top of the kerf, the material removal is by low angle impact of the abrasive particles
c) At the top of the kerf, the material removal is by plastic failure
d) Striation formation occurs due to excess use of abrasive particles
View Answer

Answer: b
Explanation: At the top of the kerf, the material removal is by low angle impact of the abrasive particle; whereas at the bottom of the kerf it is by plastic failure. Striation formation occurs due to repeated plastic failure.

9. Striation factor is an important product quality parameter in AWJM.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In AWJM, following are the important product quality parameters;
• striation formation
• surface finish of the kerf
• tapering of the kerf
• burr formation on the exit side of the kerf.
advertisement

10. Which of the following issues is not of much concern in AWJM?
a) Coolant recovery
b) Abrasive recovery
c) Spent water disposal
d) Chip recovery
View Answer

Answer: a
Explanation: Nowadays, every manufacturing process is being re-evaluated in terms of its impact on the environment. The environmental issues relevant to AWJM are,
• water recycling
• spent water disposal
• chip recovery
• abrasive recovery and reuse.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice Manufacturing Processes Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter