Manufacturing Processes Questions and Answers – Electro-Chemical Machining – 4

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electro-Chemical Machining – 4”.

1. What does faraday’s second law electrolysis state?
a) W∝Q, where W= mass of substance deposited and Q= charge passed through the electrolyte
b) w1/w2 = E1/E2, where w1 and w2 = mass of different substances deposited, and E1 and E2 = their equivalent masses
c) Induced EMF = – dΦ / dt
d) Force between two charge particles q1 and q2, F= kq1q2/r2
View Answer

Answer: b
Explanation: Faraday’s second law of electrolysis states that, when the same quantity of electricity is passed through several electrolytes, the mass of the substances deposited are proportional to their respective chemical equivalent or equivalent weight.
advertisement

2. What is faraday’s first law of electrolysis?
a) W∝T, where W= mass of substance deposited and T= temperature of the electrolyte
b) W∝K, where W= mass of substance deposited and K= ionisation constant of the electrolyte
c) W∝Q, where W= mass of substance deposited and Q= charge passed through the electrolyte
d) W∝ 1/Q, where W= mass of substance deposited and Q= charge passed through the electrolyte
View Answer

Answer: c
Explanation: Faraday’s First Law of Electrolysis states that, the chemical deposition due to flow of current through an electrolyte is directly proportional to the quantity of electricity (coulombs) passed through it. i.e., mass of chemical deposition.

3. In ECM, accuracy of the product is independent of the accuracy of the cathode tool.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The accuracy of the tool shape directly affects the work piece accuracy, since configuration of the cavity produced cannot be more accurate than the tool the produces it.
advertisement
advertisement

4. Which of the following materials can be used for making cathode tool?
a) Monel
b) Cast iron
c) Lead
d) Carbides
View Answer

Answer: a
Explanation: The materials the find wide applications in the manufacture of tools for ECM are aluminium, brass, bronze, copper, carbon, stainless steel, monel and reinforced plastics. All these materials are easy to machine.

5. Conductivity of the electrolyte is unaffected by the loss of hydrogen during electrolysis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Loss of hydrogen reduces the electrical conductivity of the electrolyte. Also due to loss of water by evaporation or being carried off by hydrogen gas generated, concentration of the solution increases which affects viscosity and electrical conductivity.
advertisement

6. Which of the following manufacturing process is favourable for making tool for ECM?
a) Casting
b) Cold forging
c) Laser cutting
d) Shaping
View Answer

Answer: b
Explanation: Shaping the tool is usually not a problem since all the materials are easy to machine. Cold forging and electroforming are favourable methods of tool making.

7. Precipitate formation reduces the conductivity of the electrolyte solution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Precipitate formation increases the effective viscosity and interferes with the process in the work-electrode gap. Also, salt absorption by the precipitate reduces the concentration, thus reduces the conductivity.
advertisement

8. Solubility of the reaction products increases with_____
a) increase in pressure of the electrolyte
b) increase in temperature of the electrolyte
c) increase in work-tool gap
d) decrease in temperature of the electrolyte
View Answer

Answer: b
Explanation: The solubility of the products of the reaction increases with rising electrolyte temperature. Also, increase in temperature of the electrolyte speeds up the electrode reaction and reduces the over-voltages required.

9. In order to obtain good results in ECM, _____
a) maximise polarization
b) allow rise in temperature of the electrolyte
c) removal of used electrolyte form the working gap
d) decrease the concentration of the electrolyte
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to obtain good results, it is essential to
i. remove the contaminated electrolyte from the working gap,
ii. minimize polarization,
iii. limit the rise in temperature of the electrolyte when working at higher current densities.
advertisement

10. Increase in pressure of the electrolyte above atmospheric pressure is beneficial.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Increased pressure of the electrolyte above atmospheric pressure increases the boiling point of the electrolyte point of the electrolyte, reduces the over-voltage required at the tool surface and decreases the volume of generated hydrogen due to which it displaces less electrolyte permitting the use of higher current densities.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter