Manufacturing Processes Questions and Answers – Wire-cut EDM – 7

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wire-cut EDM – 7”.

1. In wire cut EDM machine, _______ axes are positioned away from the work area to avoid moisture and contamination.
a) X and Y
b) X and Z
c) U and V
d) Y and V
View Answer

Answer: c
Explanation: The rigid U and V axis is positioned away from the work area to avoid moisture, contamination and deflection from the high pressure flush. Most Wire EDM’s are equipped with a programmable “Z” axis giving precise control of the upper guide assembly to ensure accurate tapers.
advertisement

2. The U and V axes provide movement to the wire to produce taper angles upto _____ degrees.
a) 15
b) +/- 20
c) +/- 30
d) 45
View Answer

Answer: c
Explanation: These axes provide movement to the top portion of the wire to produce taper angles of up to +/- 30 degrees. Both conical and oblique cylindrical radii can be programmed, and the size of the top and bottom radii of the part can also be programmed.

3. During the wire cut EDM process, the feature of adjustable tapering values is useful for _____
a) circular workpieces
b) mould applications
c) thick workpieces
d) forging dies
View Answer

Answer: b
Explanation: Tapering values can be changed within the program. This is useful for mold applications or form tools that have different side and frontal taper relief angles. Die blocks are normally machined first with their taper relief, then straight cut for their die land.
advertisement
advertisement

4. The function of independent programming of the U & V axes in wire cut EDM machines is for _______
a) hexagonal workpieces
b) fullerene shaped workpieces
c) workpieces having a different shape on the top and bottom
d) workpieces having intricate shapes
View Answer

Answer: c
Explanation: Wire cut EDM machines have U / V travels for providing the movement to cut tapers. Independent programming of the U & V axes is for workpieces that have a different shape on the top and bottom.

5. Which of the following is not machined by wire cut EDM?
a) airfoils
b) extrusion dies
c) square shaped objects
d) perforated sheets
View Answer

Answer: d
Explanation: The independent, simultaneous movement of all four axes (X, Y, U, V) makes machining extrusion dies, airfoil shapes, and “squircles” (a square shape on the top, and a circle on the bottom of the workpiece) quite easy.
advertisement

6. How many sections does the di-electric system includes?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The dielectric system includes:
• the water reservoir
• filtration system
• de-ionization system
• water chiller unit.

7. While machining, the dirty water is filtered through a _____
a) paper filter
b) notch filters
c) comb filters
d) fir filters
View Answer

Answer: a
Explanation: During cutting, the dirty water is drained into the unfiltered side of the dielectric reservoir where the water is then pumped and filtered through a paper filter, and returned to the clean side of the dielectric tank.
advertisement

8. In a wire cut EDM machine, _____ is used to control the resistivity of the de-electric fluid (water).
a) resin beds
b) water reservoir
c) de-ionisation system
d) diamond guides
View Answer

Answer: a
Explanation: Following filtration, the clean water is measured for conductivity, and if required passes through a vessel that contains a mixed bed of anion and cation beads. This mixed bed resin (the ion exchange unit) controls the resistivity of the water to set values automatically.

9. A water chiller is used to keep _____ thermally stable.
a) electrode wire
b) electrode coils
c) control arms
d) dielectric reservoir
View Answer

Answer: c
Explanation: A water chiller is provided as standard equipment to keep following systems thermally stable:
• the dielectric
• workpiece
• worktable
• control arms
• fixtures.
advertisement

10. During the cutting process water conductivity level changes due to eroded chips.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the cutting process the chips from the material that is being eroded, gradually changes the water conductivity level. Resistivity levels of the water are set according to the cutting requirements of the workpiece material being machined.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter