Manufacturing Processes Questions and Answers – Wire-cut EDM – 2

«
»

This set of Manufacturing Processes Problems focuses on “Wire-cut EDM – 2”.

1. In wire-cut EDM process, material removal takes place by a series of discrete discharges between _____
a) di-electric fluid and the wire electrode
b) the wire-electrode and the workpiece
c) the workpiece and the CNC-table
d) wire electrodes
View Answer

Answer: b
Explanation: In wire-cut EDM process, material removal takes place by a series of discrete discharges between the wire and the workpiece in the presence of a di-electric fluid. Water is commonly used as the di-electric fluid.
advertisement

2. The di-electric fluid gets ionizes in between _____ gap.
a) tool-electrode
b) cathode-anode
c) workpiece-electrode
d) tool-workpiece
View Answer

Answer: a
Explanation: The di-electric fluid gets ionized in between the tool-electrode gap and hence, helps in creating a path for each discharge. Because of these discharges, material is removed from the workpiece.

3. The burr or cut particles are flushed away by the______
a) electrode
b) motion of the workpiece
c) di-electric fluid
d) coolant
View Answer

Answer: c
Explanation: The area wherein discharge takes place gets heated to very high temperatures such that the surface gets melted and removed. The cut particles (debris) get flushed away by the continuously flowing dielectric fluid.
advertisement
advertisement

4. Wire-cut EDM (WEDM) process is widely used for _____
a) alloy steels
b) tool steels
c) stainless steels
d) carbon steels
View Answer

Answer: b
Explanation: WEDM is a non-conventional process and is very widely used in tool steels for a pattern and die making industries. The process is also used for cutting intricate shapes in components used for the electric and aerospace industries.

5. For which of the following materials wire-cut EDM is not used?
a) Aluminium
b) Zirconium
c) Steels
d) Titanium
View Answer

Answer: b
Explanation: Wire-cut EDM is used for cutting:
• Aluminium
• Brass
• Copper
• Graphite
• Steels
• Titanium.
advertisement

6. WEDM process can be used for cutting hard extrusion dies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This process is used in the following areas:
• Aerospace, Medical, Electronics and Semiconductor applications
• Tool & Die making industries.
• For cutting the hard Extrusion Dies
• In making Fixtures, Gauges & Cams.

7. WEDM process can be used for manufacturing of micro-tools.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the few areas where WEDM process is used:
• Cutting of Gears, Strippers, Punches and Dies
• Manufacturing hard Electrodes
• Manufacturing micro-tooling for Micro-EDM, Micro-USM and such other micromachining applications.

advertisement

8. How many subsystems are there in wire-cut EDM process?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The subsystems of Wire-EDM process are:
• Power supply
• Di-electric system
• Wire feeding system
• Positioning system.

9. Di-electric system used in WEDM process is similar to that of the _____ process.
a) conventional drilling
b) conventional milling
c) conventional EDM
d) broaching
View Answer

Answer: c
Explanation: The power supply and the di-electric system used in WEDM is very similar to that of the conventional EDM. The main difference lies only in the type of di-electric used.
advertisement

10. In wire-cut EDM, a moving wire is used to _____
a) remove the burr
b) cut complex outlines
c) melt the material
d) make the way for the di-electric fluid
View Answer

Answer: b
Explanation: In wire-cut EDM, a moving wire is used to cut complex outlines and fine details in the required workpiece. The wire is wound on a spool and is kept in constant tension.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter