Manufacturing Processes Questions and Answers – Laser Welding – 3

«
»

This set of Manufacturing Processes Question Paper focuses on “Laser Welding – 3”.

1. How many types of welding modes are there in laser beam welding?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There are typically three types of welds:
– Conduction mode
– Conduction/penetration mode
– Penetration or keyhole mode.
advertisement

2. Conduction mode welding is performed at _____ energy density.
a) high
b) medium
c) low
d) any
View Answer

Answer: c
Explanation: Conduction mode welding is performed at low energy density forming a weld nugget that is shallow and wide. Conduction/penetration mode occurs at a medium energy density and shows more penetration than conduction mode.

3. The penetration or keyhole mode welding is characterized by ______
a) shallow welds
b) narrow welds
c) irregular welds
d) nuggets of welds
View Answer

Answer: b
Explanation: The penetration or keyhole mode welding is characterized by deep narrow welds. This direct delivery of energy into the material does not rely on conduction to achieve penetration, and so minimizes the heat into the material and reduces the heat affected zone.
advertisement
advertisement

4. In penetration mode, a filament of vaporized material formed by laser light known as a _____
a) keyslot
b) keyhole
c) groove
d) burr
View Answer

Answer: b
Explanation: In this mode, the laser light forms a filament of vaporized material know as a “keyhole” that extends into the material and provides conduit for the laser light to be efficiently delivered into the material.

5. In conduction welding, the laser beam is focused to a power density of order of _____ W/mm2.
a) 101
b) 102
c) 103
d) 104
View Answer

Answer: d
Explanation: Conduction joining describes a family of processes in which the laser beam is focused:
– To give a power density on the order of 103 W/mm2
– It fuses material to create a joint without significant vaporization.
advertisement

6. Conduction welding has _____ modes.
a) single
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Conduction welding has the following two modes:
– Direct heating
– Energy transmission.

7. The first conduction welds were made using _____ lasers.
a) Nd-YAG
b) ruby
c) polymer lasers
d) semiconductor lasers
View Answer

Answer: b
Explanation: The first conduction welds were made in the early 1960s, using low power
• pulsed ruby lasers, and
• CO2 lasers for wire connectors.

advertisement

8. In direct heat conduction welding, heat flow is controlled by a conventional thermal conduction method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During direct heating, heat flow is governed by classical thermal conduction from a surface heat source and the weld is made by melting portions of the base material.

9. Conduction welds can be made in a wide range of metals and alloys in the form of wires and thin sheets.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Conduction welds can be made in a wide range of metals and alloys in the form of wires and thin sheets in various configurations using
– CO2, Nd-YAG and diode lasers with power levels on the order of tens of watts
– Direct heating by a CO2 laser beam can also be used for lap and butt welds in polymer sheets.
advertisement

10. Transmission welding is used for joining _____
a) aluminium alloys
b) cast iron to wrought iron
c) polymers
d) components made of copper
View Answer

Answer: c
Explanation: Transmission welding is an efficient means of joining polymers that transmit the near infrared radiation of Nd-YAG lasers and diode lasers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all questions papers on Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter