Manufacturing Processes Questions and Answers – Gear Hobbing

»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gear Hobbing”.

1. Hobbing process is also used for which of the following application?
a) Punching
b) Metal bending
c) Rust removal
d) Sprocket cutting
View Answer

Answer: d
Explanation: Hobbing is a machining process widely used for cutting gears, splines and sprockets. The tool used for cutting is called as a hob.
advertisement

2. Hobbing is a special type of which of the following?
a) Casting
b) Grinding
c) Drilling
d) Milling
View Answer

Answer: d
Explanation: Hobbing is a special type of milling in which teeth are cut by a series of cuts made by a tool known as a hob.

3. In the process of gear cutting by hobbing, the angle between the hob’s spindle axis and the workpiece’s spindle axis is fixed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The angle between the hob’s spindle axis and the worpiece’s spindle axis varies depending upon the type of product being manufactured.
advertisement
advertisement

4. For spur gear manufacturing, angle between the hob’s spindle axis and the workpiece’s spindle axis should be equal to____
a) (helix angle of the hob)/2
b) 2*(helix angle of the hob)
c) (helix angle of the hob)
d) (helix angle of the hob)2
View Answer

Answer: c
Explanation: As hob has helical threads, it has to be oriented making some angle with the workpiece as per the requirement and then it is fed into the workpiece. For spur gears, that angle should be equal to the helix angle of the hob.

5. For helical gears, the angle between hob’s spindle axis and workpiece’s spindle axis must be _____ as the helix angle of the helical gear.
a) increased by the same amount
b) increased by the half amount
c) decreased by the same amount
d) decreased by the half amount
View Answer

Answer: a
Explanation: For manufacturing the helical gear, one has to consider helix angle of the gear. While hobbing the helical gear, angle between hob spindle axis and workpiece spindle axis should be increased by an angle equal to helix angle of the gear.
advertisement

6. Hobbing machines are characterised by _____
a) production rate
b) largest module or PCD it can generate
c) accuracy of the machine
d) size of the machine
View Answer

Answer: b
Explanation: Hobbing machines are characterised by the largest module or pitch diameter it can generate as they can produce anything from tiny instrument gears to 10ft diameter marine gears.

7. 5in (125 mm) capacity machine can generate gears upto_____ pitch diameter.
a) 5in
b) 10in
c) 15in
d) 20in
View Answer

Answer: a
Explanation: The number signifies the maximum pitch diameter of a gear that can be produced by that machine. Therefore 5in capacity means the largest gear manufactured by that machine will have pitch diameter equal to 5in.
advertisement

8. The gear hob is a formed tooth milling cutter with helical teeth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The gear hob is a formed tooth milling cutter with helical teeth arranged like the thread on a screw. These teeth are fluted to produce required cutting edges.

9. As the number of threads on the hob increases, it’s accuracy_____
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) can’t say
View Answer

Answer: b
Explanation: More number of threads means more difficulties to manufacture them. Therefore, accuracy varies inversely with a number of hob threads.
advertisement

10. As the number of threads on the hob increases, production rate______
a) increases
b) decreases
c) with each thread, increases by 25%
d) can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: Production rate increases with an increase in the number of threads on the hob as more number of threads means less machining time. Directly it cannot be said that production rate will increase by 25% per thread.

11. Ideally how many gear threads should be there or each hob thread?
a) 20
b) 30
c) 45
d) 10 times the number of hob threads
View Answer

Answer: b
Explanation: For best results, there should be about 30 gear threads for each hob thread. Therefore four-thread hob should not be used to cut fewer than 120 gear teeth.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter