Manufacturing Processes Questions and Answers – Friction Welding – 1

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Friction Welding – 1”.

1. Friction welding produces welds due to ______
a) electrode melting
b) workpiece melting
c) relative motion between workpieces
d) adhesive force between workpiece particles
View Answer

Answer: c
Explanation: Friction Welding (FRW) is a solid state welding process which produces welds due to the compressive force contact of workpieces which are either rotating or moving relative to one another.
advertisement

2. In friction welding, material is deformed due to_____
a) elastic deformation
b) plastic deformation
c) ductile deformation
d) brittle deformation
View Answer

Answer: b
Explanation: In friction welding the heat required to produce the joint is generated by friction heating at the interface. This heat displaces material plastically from the faying surfaces.

3. Which of the following is true about friction welding?
a) One workpiece is held stationary while the other is moving
b) Both the workpieces are moving
c) Both the workpieces are stationary and filler is added in the space between them
d) The material is deformed elastically
View Answer

Answer: a
Explanation: The components to be joined are first prepared to have smooth, square cut surfaces. One piece is held stationary while the other is mounted in a motor driven chuck or collet and rotated against it at high speed.
advertisement
advertisement

4. During friction welding, initially low pressure is applied. Why?
a) For slowly increasing the surface temperature
b) For melting the surface coating on the materials
c) To check weldabilty of two materials
d) For initial cleaning of the surface
View Answer

Answer: d
Explanation: A low contact pressure may be applied initially to permit cleaning of the surfaces by a burnishing action. This pressure is then increased and contacting friction quickly generates enough heat to raise the abutting surfaces to the welding temperature.

5. After the welding temperature is reached _____
a) rotation is stopped
b) speed of rotation is increased
c) rotation of first workpiece is stopped and second workpiece starts rotating
d) filler material is added
View Answer

Answer: a
Explanation: As soon as the welding temperature is reached, rotation is stopped and the pressure is maintained or increased to complete the weld. The softened material is squeezed out to form a flash. If desired, the flash can be removed by subsequent machining action.
advertisement

6. By friction welding, steel bars upto _____ mm diameter can be welded.
a) 10
b) 50
c) 100
d) 210
View Answer

Answer: c
Explanation: During friction welding, a forged structure is formed in the joint. Friction welding has been used to join steel bars upto 100 mms in diameter and tubes with outer diameter upto 100 mm.

7. Inertia welding is a modified form of friction welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inertia welding is a modified form of friction welding, where the moving piece is attached to a rotating flywheel. The flywheel is brought to a specified rotational speed and is then separated from the driving motor.
advertisement

8. Which of the following is not true about inertia welding?
a) Weld is formed when the flywheel stops
b) The process is difficult for automation
c) Weld quality is consistent
d) Parts remain in contact even after the weld is completed
View Answer

Answer: b
Explanation: The weld is formed when the flywheel stops its motion and the pieces remain pressed together. Since the conditions of the inertia welding are easily duplicated, welds of consistent quality can be produced and the process can be easily automated.

9. During friction welding, shielding gases are needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the advantages of friction welding;
• No filler material is needed
• No shielding gases or flux is needed
• It is smoke free process
• The process is in solid state with a narrow heat affected zone.
advertisement

10. Which of the following is not true?
a) Oxides can be removed after the welding process
b) Automation is possible
c) Rapid welds are made
d) Process can be used for limited materials
View Answer

Answer: d
Explanation: Following are the advantages of friction welding;
• Oxides can be removed after the welding process
• In most cases, the weld strength is stronger that the weaker of the two materials
• The process can be easily automated for mass production
• The process is very efficient and comparatively very rapid welds are made
• Wide variety of metals and combinations can be welded.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter