Manufacturing Processes Questions and Answers – Abrasive Jet Micromachining – 8

«
»

This set of Manufacturing Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Abrasive Jet Micromachining – 8”.

1. The powder distribution changes because of _____
a) powder stratification
b) variation in feed rates
c) variation in nozzle diameter
d) variation in air flow velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: Powders stratify as they flow and it depends on particle size. Therefore, the powder size distribution changes while blasting, as the smaller particles are ejected first, leaving the larger ones to remain in the reservoir.
advertisement

2. Powder size distribution can be minimised by ___________
a) increasing the carrier gas flow
b) increasing the amount of the powder in the reservoir
c) decreasing the amount of the powder in the reservoir
d) using very fine powder
View Answer

Answer: c
Explanation: However, in most practical applications, a relatively small amount of powder is used during a single machining operation, and therefore a negligible change in the powder size distribution occurs.

3. Refilling the reservoir is another way to get good results in AJMM.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The powder size distribution changes while blasting because of powder stratification. Using a relatively small amount of powder during the process can improve powder distribution but to ensure repeatable results, the powder reservoir should be emptied and refilled with fresh powder.
advertisement
advertisement

4. Mechanical properties of powder are influenced by _____
a) humidity
b) carrier gas
c) air velocity
d) type of mask used
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical properties of powder are influenced by humidity. Increasing humidity decreases the fracture toughness, which can have a large effect on the resulting solid particle erosion rates.

5. Humidity can affect_____
a) machining time required
b) powder flowability
c) metal mask thickness
d) Powder stratification
View Answer

Answer: b
Explanation: Humidity can also greatly influence the powder flowability and the repeatability of particle mass flow rates since it has a direct effect on inter-particle adhesion.
advertisement

6. Which of the following is done to minimize the effects due to humidity?
a) Increasing the exposure of the powder to atmospheric air
b) Drying the air before entering the mixing chamber
c) Using photo sensitive mask
d) Using pressurized powder feed system
View Answer

Answer: b
Explanation: To minimize the effects due to humidity, sacks of desiccant were placed inside the sealed powders to rage bottles, and both a desiccant-based and a refrigeration air dryer are used to dry the compressed air. Achieving a moisture free powder reservoir however, is difficult because of its frequent exposure to atmospheric moisture when it was opened to be refilled.

7. Which of the following is not true about AJMM?
a) It can be used for shallow depth cut on ceramic materials
b) It can be used for medical applications
c) It can be used for pressure sensors
d) It can be used in machining of high strength materials
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the few applications of AJMM;
• Shallow depth cut on ceramic materials
• Trenches for micro-medical applications
• Mesas to reduce the surface area of chuck and other semiconductor components
• Reference cavities for pressure sensors.
advertisement

8. AJMM can be used for de-burring and polishing plastic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: AJMM is used for;
• Thru-holes for air and chemical flow
• Cavities for mechanical locations
• Removing flash and parting lines from injection molded parts
• De-burring and polishing plastic, nylon and Teflon components
• Cleaning metallic mould cavities which otherwise may be inaccessible.

9. _____ can be fabricated by AJMM.
a) Annealed glass
b) Toughened glass
c) Mirrored glass
d) Pyrex glass wafers
View Answer

Answer: d
Explanation: Cantilever beam in pyrex glass wafers for inertial sensor applications can be fabricated by AJMM. This can be made by erosion process which consists of etching through the complete wafer (sensing mass and thick supporting beam).
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Processes.

To practice all areas of Manufacturing Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter