Food Engineering Questions and Answers – Unit Operations – Filtration

«
»

This set of Food Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Unit Operations – Filtration”.

1. If the aperture size of the filtration medium is too small, it causes high pressure drops.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If the aperture size of the filtration medium is too small, it causes high pressure drops.
advertisement

2. Statement 1: Filter cake increases the efficiency of filtration.
Statement 2: Filter aid is added to the filter cake when the filter cake is the desired product.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: a
Explanation: Filter cake increases the efficiency of filtration as it offers some amount of resistance. Filter aid is added to the filtrate when the filter cake is the desired product.

3. What is the effect of pressure drop on the filtration rate?
a) Increases
b) Deceases
c) Varies depending on the compressibility
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Effect of pressure drop on the filtration rate varies depending on the compressibility.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the cheapest filtration equipment?
a) Plate and frame filter press
b) Pressure leaf filter press
c) Continuous Rotary Vacuum Filter Press
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Plate and frame filter press is the cheapest filtration equipment among all the equipment.

5. Which of the following filtration equipment offers maximum pressure drop?
a) Plate and frame filter press
b) Pressure leaf filter press
c) Continuous Rotary Vacuum Filter Press
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure leaf filter press offers a maximum pressure drop.
advertisement

6. Which of the following filtration equipment operates under continuous operation?
a) Plate and frame filter press
b) Pressure leaf filter press
c) Continuous Rotary Vacuum Filter Press
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Continuous Rotary Vacuum Filter Press operates under continuous operation.

7. Which of the following factors is a genuine criterion for the selection of a filter press?
a) Equipment life
b) Availability of floor area
c) Chemical reactivity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned factors are a genuine criterion for the selection of a filter press.
advertisement

8. Which of the following factor does the rate of filtration depend on?
a) Compressibility factor of the filtrate
b) Pressure drop
c) Compressibility factor of the filtrate & Pressure drop
d) Neither of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rate of filtration depends on both of the mentioned factors.

9. Cellulose was added in the pulping of certain fruit juices. What is it called? Was the decision of it being added in this process of filtration correct?
a) Filter cloth, yes
b) Filter aid, yes
c) Filter cloth, no
d) Filter aid, no
View Answer

Answer: b
Explanation: Cellulose was added in the pulping of certain fruit juices as a filter aid. Since in this case, the filtrate is the desired product, the decision is right as the cellulose stays inside the filter cake after the process is over and doesn’t affect the filtrate.
advertisement

10. Statement 1: Continuous Rotary vacuum filter press has a high labor cost.
Statement 2: Continuous Rotary vacuum filter press has a high clogging.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: c
Explanation: Plate and frame filter press have both, a high labor cost and high clogging in their clothes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Engineering.

To practice all areas of Food Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter