Digital Circuits Questions and Answers – Read Only Memory (ROM) – 1

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Read Only Memory (ROM) – 1”.

1. Which of the following has the capability to store the information permanently?
a) RAM
b) ROM
c) Storage cells
d) Both RAM and ROM
View Answer

Answer: b
Explanation: ROM (Read Only Memory) has the capability to store the information permanently. RAM provides random access to memory. Storage cells are responsible for the transfer of data from and into the memory.

2. ROM has the capability to perform _____________
a) Write operation only
b) Read operation only
c) Both write and read operation
d) Erase operation
View Answer

Answer: b
Explanation: ROM means “Read Only Memory”. Hence, it has the capability to perform read operation only. No write or erase operation could be performed in the ROM.

3. Since, ROM has the capability to read the information only then also it has been designed, why?
a) For controlling purpose
b) For loading purpose
c) For booting purpose
d) For erasing purpose
View Answer

Answer: c
Explanation: ROM means “Read Only Memory”. Hence, it has capability to perform read operation only. No write or erase operation could be performed in the ROM. It has designed to provide the computer with resident programmes and for booting purpose.
advertisement
advertisement

4. The ROM is a ___________
a) Sequential circuit
b) Combinational circuit
c) Magnetic circuit
d) Static circuit
View Answer

Answer: b
Explanation: ROM is a combination of different ICs. So, it is a combinational circuit. It depends on present input and not past states.

5. ROM is made up of ___________
a) NAND and OR gates
b) NOR and decoder
c) Decoder and OR gates
d) NAND and decoder
View Answer

Answer: c
Explanation: ROM (Read Only Memory) has the capability to store the information permanently. ROM is made up of decoder and OR gates within a single IC package.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Why are ROMs called non-volatile memory?
a) They lose memory when power is removed
b) They do not lose memory when power is removed
c) They lose memory when power is supplied
d) They do not lose memory when power is supplied
View Answer

Answer: b
Explanation: Volatile memory stores data as long as it is powered. ROMs are called non-volatile memory because of they do not lose memory when power is removed.

7. In ROM, each bit is a combination of the address variables is called ___________
a) Memory unit
b) Storage class
c) Data word
d) Address
View Answer

Answer: c
Explanation: In ROM, each bit is a combination of the address variables is called data word. Usually, a word consists of 16-bits or 2-bytes.
advertisement

8. Which is not a removable drive?
a) Zip
b) Hard disk
c) Super Disk
d) Jaz
View Answer

Answer: b
Explanation: Hard disk is present inside a computer. So, it is not a removable drive.

9. In ROM, each bit combination that comes out of the output lines is called ___________
a) Memory unit
b) Storage class
c) Data word
d) Address
View Answer

Answer: c
Explanation: In ROM, each bit combination that comes out of the output lines is called data word. Usually, a word consists of 16-bits or 2-bytes.
advertisement

10. VLSI chip utilizes ___________
a) NMOS
b) CMOS
c) BJT
d) All of the Mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Very Large Scale Integration (VLSI) (ranging from 10,000 to 100,000 gates per IC) is a memory chip which is made up of NMOS, CMOS, BJT, and BiCMOS.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.