Digital Circuits Questions and Answers – Binary Coded Decimal(BCD)

«
»

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Binary Coded Decimal(BCD)”.

1. Binary coded decimal is a combination of __________
a) Two binary digits
b) Three binary digits
c) Four binary digits
d) Five binary digits
View Answer

Answer: c
Explanation: Binary coded decimal is a combination of 4 binary digits. For example-8421.

2. The decimal number 10 is represented in its BCD form as __________
a) 10100000
b) 01010111
c) 00010000
d) 00101011
View Answer

Answer: c
Explanation: The decimal number 10 is represented in its BCD form as 0001 0000, in accordance to 8421 for each of the two digits.

3. Add the two BCD numbers: 1001 + 0100 = ?
a) 10101111
b) 01010000
c) 00010011
d) 00101011
View Answer

Answer: c
Explanation: Firstly, Add the 1001 and 0100. We get 1101 as output but it’s not in BCD form. So, we add 0110 (i.e. 6) with 1101. As a result we get 10011 and it’s BCD form is 0001 0011.

4. Carry out BCD subtraction for (68) – (61) using 10’s complement method.
a) 00000111
b) 01110000
c) 100000111
d) 011111000
View Answer

Answer: a
Explanation: First the two numbers are converted into their respective BCD form using 8421 sequence. Then binary subtraction is carried out.

5. Code is a symbolic representation of __________ information.
a) Continuous
b) Discrete
c) Analog
d) Both continuous and discrete
View Answer

Answer: b
Explanation: Code is a symbolic representation of discrete information, which may be present in the form of numbers, letters or physical quantities. Mostly, it is represented using a particular number system like decimal or binary and such like.
advertisement
advertisement
Participate in Digital Circuits Certification Contest of the Month Now!

6. When numbers, letters or words are represented by a special group of symbols, this process is called __________
a) Decoding
b) Encoding
c) Digitizing
d) Inverting
View Answer

Answer: b
Explanation: When numbers, letters or words are represented by a special group of symbols, this process is called encoding. Encoding in the sense of fetching the codes or words in a computer. It is done to secure the transmission of information.

7. A three digit decimal number requires ________ for representation in the conventional BCD format.
a) 3 bits
b) 6 bits
c) 12 bits
d) 24 bits
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of bits needed to represent a given decimal number is always greater than the number of bits required for a straight binary encoding of the same. Hence, a three digit decimal number requires 12 bits for representation in BCD format.
advertisement

8. How many bits would be required to encode decimal numbers 0 to 9999 in straight binary codes?
a) 12
b) 14
c) 16
d) 18
View Answer

Answer: b
Explanation: Total number of decimals to be represented = 10000 = 104 = 2n (where n is the number of bits required) = 213.29. Therefore, the number of bits required for straight binary encoding = 14.

9. The excess-3 code for 597 is given by __________
a) 100011001010
b) 100010100111
c) 010110010111
d) 010110101101
View Answer

Answer: a
Explanation: The addition of ‘3’ to each digit yields the three new digits ‘8’, ’12’ and ’10’. Hence, the corresponding four-bit binary equivalents are 100011001010, in accordance to 8421 format.
advertisement

10. The decimal equivalent of the excess-3 number 110010100011.01110101 is _____________
a) 970.42
b) 1253.75
c) 861.75
d) 1132.87
View Answer

Answer: a
Explanation: The conversion of binary numbers into digits ‘1100’, ‘1010’, ‘0011’, ‘0111’ and ‘0101’ gives ’12’, ‘5’, ‘3’, ‘7’ and ‘5’ respectively. Hence, the decimal number is 970.42.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.