Digital Circuits Questions and Answers – Introduction of Memory Devices – 1

This set of Digital Electronics/Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction of Memory Devices – 1”.

1. Memory is a/an ___________
a) Device to collect data from other computer
b) Block of data to keep data separately
c) Indispensable part of computer
d) Device to connect through all over the world
View Answer

Answer: c
Explanation: Memory is an indispensable unit of a computer and microprocessor based systems which stores permanent or temporary data.

2. The instruction used in a program for executing them is stored in the __________
a) CPU
b) Control Unit
c) Memory
d) Microprocessor
View Answer

Answer: c
Explanation: All of the program and the instructions are stored in the memory. The processor fetches it as and when required.

3. A flip flop stores __________
a) 10 bit of information
b) 1 bit of information
c) 2 bit of information
d) 3-bit information
View Answer

Answer: b
Explanation: A flip-flop has capability to store 1 bit of information. It can be used further after erasing previous information.
advertisement
advertisement

4. A register is able to hold __________
a) Data
b) Word
c) Nibble
d) Both data and word
View Answer

Answer: b
Explanation: Register is also a part of memory inside a computer. It stands there to hold a word. A word is a group of 16-bits or 2-bytes.

5. A register file holds __________
a) A large number of word of information
b) A small number of word of information
c) A large number of programs
d) A modest number of words of information
View Answer

Answer: d
Explanation: A register file is different from a simple register because of capability to hold a modest number of words of information. A word is a group of 16-bits or 2-bytes.

6. The very first computer memory consisted of __________
a) A small display
b) A large memory storage equipment
c) An automatic keyboard input
d) An automatic mouse input
View Answer

Answer: b
Explanation: The very first computer memory consisted of a minute magnetic toroid, which required large, bulky circuit boards stored in large cabinates.

7. A minute magnetic toroid is also called as __________
a) Large memory
b) Small memory
c) Core memory
d) Both small and large memory
View Answer

Answer: c
Explanation: A minute magnetic toroid is also called as core memory which is made up of a semiconductor. A semiconductor is a device whose electrical conductivity lies between that of conductor and insulator.
advertisement

8. Which one of the following has capability to store data in extremely high densities?
a) Register
b) Capacitor
c) Semiconductor
d) Flip-Flop
View Answer

Answer: c
Explanation: Semiconductor has capability to store data in extremely high densities.

9. A large memory is compressed into a small one by using __________
a) LSI semiconductor
b) VLSI semiconductor
c) CDR semiconductor
d) SSI semiconductor
View Answer

Answer: b
Explanation: VLSI (Very Large Scale Integration) semiconductor is used in modern computers to short the size of memory.
advertisement

10. VLSI chip utilizes __________
a) NMOS
b) CMOS
c) BJT
d) All of the Mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: VLSI (Very Large Scale Integration) is a memory chip which is made up of NMOS, CMOS, BJT, and BiCMOS. It can include 10,000 to 100,000 gates per IC.

11. CD-ROM refers to __________
a) Floppy disk
b) Compact Disk-Read Only Memory
c) Compressed Disk-Read Only Memory
d) Compressed Disk- Random Access Memory
View Answer

Answer: b
Explanation: CD-ROM refers to Compact Disk-Read Only Memory.

12. Data stored in an electronic memory cell can be accessed at random and on demand using __________
a) Memory addressing
b) Direct addressing
c) Indirect addressing
d) Control Unit
View Answer

Answer: b
Explanation: Direct addressing eliminates the need to process a large stream of irrelevant data in order to the desired data word.

13. The full form of PLD is __________
a) Programmable Large Device
b) Programmable Long Device
c) Programmable Logic Device
d) Programmable Lengthy Device
View Answer

Answer: c
Explanation: The full form of PLD is Programmable Logic Device.

14. The evolution of PLD began with __________
a) EROM
b) RAM
c) PROM
d) EEPROM
View Answer

Answer: c
Explanation: The evolution of PLD (Programmable Logic Device) began with Programmable Read Only Memory (i.e. PROM). Here, the ROM can be externally programmed as per the user.

15. A ROM is defined as __________
a) Read Out Memory
b) Read Once Memory
c) Read Only Memory
d) Read One Memory
View Answer

Answer: c
Explanation: A ROM is defined as Read Only Memory which can read the instruction stored in a computer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.