Digital Circuits Questions and Answers – 1’s, 2’s, 9’s & 10’s Complements – 2

This set of Digital Electronic Circuits Interview Questions and Answers focuses on “1’s,2’s,9’s & 10’s Complements-2”.

1. If the number of bits in the sum exceeds the number of bits in each added numbers, it results in _________
a) Successor
b) Overflow
c) Underflow
d) Predecessor
View Answer

Answer: c
Explanation: If the number of bits in the sum exceeds the number of bits in each added numbers, it results in overflow and is also known as excess-one. In case of any arithmetic operation, if the result has less number of bits than the operands, then it is known as underflow condition.

2. An overflow is a _________
a) Hardware problem
b) Software problem
c) User input problem
d) Input Output Error
View Answer

Answer: b
Explanation: An overflow is a software problem which occurs when the processor cannot handle the result properly when it produces an out of the range output.

3. An overflow occurs in _________
a) MSD position
b) LSD position
c) Middle position
d) Signed Bit
View Answer

Answer: a
Explanation: An overflow occurs at the Most Significant Digit position. It occurs when the processor cannot handle the result properly when it produces an out of the range output.
advertisement
advertisement

4. Logic circuitry is used to detect _________
a) Underflow
b) MSD
c) Overflow
d) LSD
View Answer

Answer: c
Explanation: To check the overflow logic circuitry is used in each case. Overflow occurs when the processor cannot handle the result properly when it produces an out of the range output.

5. 1’s complement can be easily obtained by using _________
a) Comparator
b) Inverter
c) Adder
d) Subtractor
View Answer

Answer: b
Explanation: With the help of inverter the 1’s complement is easily obtained. Since, during the operation of 1’s complement 1 is converted into 0 and vice-versa and this is well suited for the inverter.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The advantage of 2’s complement system is that _________
a) Only one arithmetic operation is required
b) Two arithmetic operations are required
c) No arithmetic operations are required
d) Different Arithmetic operations are required
View Answer

Answer: a
Explanation: The advantage of 2’s complement is that only one arithmetic operation is required for 2’s complement’s operation and that is only addition. Just by adding a 1 bit to 1’s complement, we get 2’s complement.

7. The 1’s complements requires _________
a) One operation
b) Two operations
c) Three operations
d) Combined Operations
View Answer

Answer: a
Explanation: Only one operation is required for 1’s complement operation. This includes only inversion of 1’s to 0’s and 0’s to 1’s.
advertisement

8. Which one is used for logical manipulations?
a) 2’s complement
b) 9’s complement
c) 1’s complement
d) 10’s complement
View Answer

Answer: c
Explanation: For logical manipulations, 1’s complement is used, as all logical operations take place with binary numbers.

9. For arithmetic operations only _________
a) 1’s complement is used
b) 2’s complement
c) 10’s complement
d) 9’s complement
View Answer

Answer: b
Explanation: Only 2’s complement is used for arithmetic operations, as it is more fast.
advertisement

10. The addition of +19 and +43 results as _________ in 2’s complement system.
a) 11001010
b) 101011010
c) 00101010
d) 111110
View Answer

Answer: d
Explanation: The decimal numbers are converted to their respective binary equivalent and then the binary addition rules are applied.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Electronic Circuits for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.