Digital Circuits Questions and Answers – Digital Integrated Circuits – 2

«
»

This set of Digital Electronic/Circuits Questions and Answers for experienced focuses on “Digital Integrated Circuits-2”.

1. SSI refers to ___________
a) Small Scale Integration
b) Short Scale Integration
c) Small Set Integration
d) Short Set Integration
View Answer

Answer: a
Explanation: SSI refers to Small Scale Integration.

2. Small Scale Integration(SSI) refers to ICs with __________ gates on the same chip.
a) Fewer than 10
b) Greater than 10
c) Equal to 10
d) Greater than 50
View Answer

Answer: a
Explanation: Small Scale Integration(SSI) refers to ICs with fewer than 10 gates on the same chip.

3. MSI means ___________
a) Merged Scale Integration
b) Main Scale Integration
c) Medium Scale Integration
d) Main Set Integration
View Answer

Answer: c
Explanation: MSI means Medium Scale Integration.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. MSI includes _______ gates per chip.
a) 12 to 100
b) 13 to 50
c) greater than 10
d) greater than 100
View Answer

Answer: a
Explanation: Medium Scale Integration includes 12 to 100 gates per chip.

5. LSI means ________ and refers to ________ gates per chip.
a) Long Scale Integration, more than 10 upto 10000
b) Large Scale Integration, more than 100 upto 5000
c) Large Short Integration, less than 10 and greater than 5000
d) Long Short Integration, more than 10 upto 10000
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of LSI is Large Scale Integration and refers to more than 100 upto 5000 gates per chip.

6. Integrated circuits are classified as ___________
a) Large, Small and Medium
b) Very Large, Small and Linear
c) Linear and Digital
d) Non-Linear and Digital
View Answer

Answer: c
Explanation: Integrated circuits are classified as Linear and Digital. Linear operates with continuous and digital refers to discrete signals.

7. According to the IC fabrication process logic families can be divided into two broad categories as ___________
a) RTL and TTL
b) HTL and MOS
c) ECL and DTL
d) Bipolar and MOS
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the IC fabrication process logic families can be divided into two broad categories as: Bipolar and Metal-oxide semiconductor. The mentioned all others are part of bipolar. Bipolar IC fabrication refers to TTL logic where MOS refers to CMOS logic.
advertisement

8. The full form of DIP is ___________
a) Dual-in-Long Package
b) Dual-in-Line Package
c) Double Integrated Package
d) Double-in-Line Package
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of DIP is Dual-in-Line Package.

9. LCC refers to ___________
a) Longest Chip Carrier
b) Leadless Chip Carrier
c) Leaded Chip Carrier
d) Large Chip Carrier
View Answer

Answer: b
Explanation: LCC refers to Leadless Chip Carrier.
advertisement

10. PGA refers to ____________
a) Plastic Grid Array
b) Pin Grid Array
c) Pin Greater Array
d) Plastic Greater Array
View Answer

Answer: b
Explanation: PGA refers to Pin Grid Array.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Electronic Circuits for Experienced, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.