Digital Circuits Questions and Answers – Parity Generators/Checkers – 2

«
»

This set of Digital Electronic/Circuits online test focuses on “Parity Generators/Checkers – 2”.

1. Which error detection method uses one’s complement arithmetic?
a) Simple parity check
b) Two-dimensional parity check
c) CRC
d) Checksum
View Answer

Answer: d
Explanation: A checksum is an error detection method used for the purpose of detecting errors that may have been incorporated during transmission. The checksum can be generated simply by adding bits. Hence, one’s complement arithmetic uses checksum.

2. Which error detection method consists of just one redundant bit per data unit?
a) Simple parity check
b) Two-dimensional parity check
c) CRC
d) Checksum
View Answer

Answer: a
Explanation: A parity checker is an error detection method used for the purpose of detecting errors that may have been incorporated during transmission. Simple parity check method consists of just one redundant bit per data unit. It is again classified as even parity and odd parity.

3. How many types of parity bits are found?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of parity bits, namely even parity and odd parity. In even parity, a 1 bit is added in order to make a group of data bits have even number of 1s. While, in odd parity, a 1 bit is added in order to make a group of data bits have odd number of 1s.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is a parity bit?
a) An error detection is achieved by adding an extra bit
b) After addition, the carry is found
c) Bit generated during data transmission
d) After addition, the total number of bits
View Answer

Answer: a
Explanation: A simple form of error detection is achieved by adding an extra bit to the transmitted word. The additional bit is known as parity bits.

5. The BCD number 101011 has _______ priority.
a) Even
b) Odd
c) Both even and odd
d) Undefined
View Answer

Answer: a
Explanation: The given BCD number 101011 has even priority because it has an even number of 1’s (i.e. 4).
Take Digital Circuits Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which error detection method involves polynomials?
a) Simple parity check
b) CRC
c) Two-dimensional parity check
d) Checksum
View Answer

Answer: b
Explanation: Cyclic Redundancy Check(CRC) involves parity check polynomials. In the even parity case of CRC, the 1-bit is generated by checking the polynomial x+1.

7. The odd parity output of decimal number 9 is ___________
a) 0
b) 1
c) 1001
d) 0011
View Answer

Answer: b
Explanation: The odd parity output of decimal number 9 is 1 because the BCD number for 9 is 1001 and it has even number of 1’s.
advertisement

8. If odd parity is used for ASCII error detection, the number of 0s per 8-bit symbol is _______
a) Indeterminate
b) 42
c) Even
d) Odd
View Answer

Answer: a
Explanation: Odd parity bit is 1 when the group of data bits consists of even number of 1s. So to make the group of data bits have odd number of 1s, 1 extra bit is added. If odd parity is used for ASCII error detection, the number of 0s per 8-bit symbol is indeterminate because it is applicable only for 6-bit symbol.

9. Which error detection method can detect a single-bit error?
a) Simple parity check
b) Two-dimensional parity check
c) CRC
d) Checksum
View Answer

Answer: b
Explanation: A single-bit error can be detected by using two-dimensional parity check method. Since it converts the 4-bit number into 8-bit and count the number of one’s.
advertisement

10. Which gates are ideal for checking the parity bits?
a) AND
b) NAND
c) EX-OR
d) EX-NOR
View Answer

Answer: c
Explanation: Exclusive-OR gates are ideal for checking the parity of a binary number because they produce an output when the input has an odd number of 1’s. Therefore, an even-parity input to an EX-OR gate produces a low output, while an odd parity input produces a high output. While, in case of AND, it produces high output when all inputs are 1 else low. Whereas, NAND, does the opposite, by producing low output when all inputs are 1 else high.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Circuits.

To practice all areas of Digital Electronic Circuits for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.