Analytical Instrumentation Questions and Answers – Tandem Mass Spectroscopy

This set of Analytical Instrumentation Questions and Answers focuses on “Tandem Mass Spectroscopy”.

1. Tandem mass spectroscopy combines which of the following devices?
a) Mass spectrometer and gas-solid chromatograph
b) Mass spectrometer and gas-liquid chromatograph
c) Mass spectrometer and gas chromatograph
d) Mass spectrometer and mass spectrometer
View Answer

Answer: d
Explanation: Tandem mass spectroscopy combines two mass spectrometers. It is represented as MS/MS.

2. In tandem spectroscopy, the first stage sepatation device is a mass spectrometer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In tandem spectroscopy, the first stage sepatation device is a mass spectrometer. It is represented as MS/MS.

3. Which of the following is used to separate a single mass that is characteristic of a given analyte in a mixture?
a) First mass spectrometer
b) Second mass spectrometer
c) Filter
d) Precursor
View Answer

Answer: a
Explanation: First mass spectrometer is used to separate a single mass that is characteristic of a given analyte in a mixture. The single mass is known as the precursor.
advertisement
advertisement

4. The mass-selected ions are activated in which of the following ways that cause them to fall apart to produce product ions?
a) Collisional activation
b) Evaporational activation
c) Inert gas activation
d) Thermal activation
View Answer

Answer: a
Explanation: The mass-selected ions are activated by some means that cause them to fall apart to produce product ions. They are activated by collisional activation.

5. The final MS/MS spectrum consists only of product ions from the selected precursor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The final MS/MS spectrum consists only of product ions from the selected precursor. The chemical background and other mixture components are absent.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. In reverse-geometry mass spectrometer which of the following precedes the electric sector?
a) Nebulizer
b) Orifice
c) Magnetic sector
d) Mass spectrometer
View Answer

Answer: c
Explanation: In reverse-geometry mass spectrometer magnetic sector precedes the electric sector. Early work on MS/MS was done with reverse-geometry double focussing mass spectrometer.

7. A magnetic sector alone can be used as a mass spectrometer, with roughly _____ resolution.
a) Low
b) High
c) Unit
d) Infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: A magnetic sector alone can be used as a mass spectrometer, with roughly unit resolution. Early work on MS/MS was done with reverse-geometry double focussing mass spectrometer.
advertisement

8. What does the acronym ‘MIKES’ stand for?
a) Mass-analysed ion kinetic energy spectrometer
b) Mass-based induced kinetic energy spectrometer
c) Mass invasive kinetic electric spectrometer
d) Mass-analyser in a kinetic energy-type spectrometer
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘MIKES’ stands for mass-analysed ion kinetic energy spectrometer. It is related to spectrometers having magnetic field sectors.

9. In MIKES experiments which of the following are measured?
a) Product ions
b) Product ion kinetic energies
c) Product ions mass to charge ratio
d) Product ions masses
View Answer

Answer: b
Explanation: In MIKES experiments, mass to charge ratios are not measured. Product ion kinetic energies are measured in these experiments.
advertisement

10. All ions with the same number of charges will have __________
a) Same kinetic energy
b) Different kinetic energies
c) Same mass
d) Different mass
View Answer

Answer: a
Explanation: All ions with the same number of charges will have the same kinetic energy. It is assumed that all ions have a single charge.

11. A tandem mass spectrometer has which of the following analysers?
a) Time of flight mass analyser
b) Magnetic deflection analyser
c) Radiofrequency analyser
d) Quadrupole analyser
View Answer

Answer: a
Explanation: A tandem mass spectrometer has a filter. The filter is followed by a time of flight mass analyser.

12. Which of the following filters are used in tandem spectrometer?
a) Quadrupole mass filter
b) Low energy filter
c) High energy filter
d) Time of flight mass filter
View Answer

Answer: a
Explanation: A tandem mass spectrometer has a quadrupole mass filter. The filter is followed by an analyser.

13. B/E scan is which of the following scans?
a) Product ion scan
b) Precursor ion scan
c) Mass scan
d) Charge scan
View Answer

Answer: a
Explanation: B/E ratio can be chosen to select ions with a given velocity. It is a product ion scan.

14. Which of the following is located in the region between two analysers?
a) Nebuliser
b) Collision cell
c) Filter
d) Vacuum chamber
View Answer

Answer: b
Explanation: Collision cell is located in the region between two analysers. Low energy parent ions are mass analysed.

15. Given below is the diagram of the drift tube of a tandem quadrupole/time of flight instrument. Identify the unmarked component.
Unmarked component is acceleration lens of drift tube of tandem time of flight instrument
a) Nebuliser
b) Filter
c) Chopper
d) Acceleration lens
View Answer

Answer: d
Explanation: The unmarked component is acceleration lens. A collision cell is located before the acceleration lens.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.