Analytical Instrumentation Questions and Answers – Electron Probe Microanalyser

This set of Analytical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electron Probe Microanalyser”.

1. Which of the following is not a type of optics employed in electron probe microanalyser?
a) Electron optics
b) Light optics
c) X-ray optics
d) Gamma optics
View Answer

Answer: d
Explanation: Gamma optics is not a type of optics used in electron probe microanalyser. Electron optics, light optics and X-ray optics are employed.
advertisement

2. The electron optics consists of an electron gun followed by which of the following components?
a) Collimator
b) Slit
c) Amplifier
d) Electron beam probe
View Answer

Answer: d
Explanation: The electron optics consists of an electron gun followed by an electron beam probe. This is formed by two electro-magnetic lenses.

3. The specimen is mounted inside which of the following components?
a) Test tube
b) Glass capillary tube
c) Vacuum column
d) Curvette
View Answer

Answer: c
Explanation: The specimen is mounted inside the vacuum column in the instrument. It is under the beam as the target.

4. The electrons are accelerated by voltages in which of the following ranges?
a) 5 and 50kV
b) 50 and 500kV
c) 500 and 5000kV
d) 25 and 250kV
View Answer

Answer: a
Explanation: The whole system operates in a vacuum. The electrons are accelerated by voltages in the range of 5 and 50kV.

5. Electron probe microanalyser is a method of destructive elemental analysis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Electron probe microanalyser uses a finely focussed electron beam to excite the X-rays. It is a method of destructive elemental analysis.
advertisement
advertisement

6. Which of the following is the effective resolution limit in electron probe microanalyser?
a) 1mm
b) 10mm
c) 100mm
d) 1000mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The electrons spread laterally and longitudinally in the sample by approximately 1mm. Hence, the effective resolution limit is 1mm.

7. Micro probe analyser cannot be used on inhomogeneous material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Micro probe analyser can be used on inhomogeneous material. It can also be focussed on a very small area.

8. X-ray emission must be analysed against a background of _______ radiation.
a) Blue
b) Yellow
c) White
d) Green
View Answer

Answer: c
Explanation: X-ray emission must be analysed against a background of white radiation. Microprobe has poorer sensitivity than XRF spectrometer.

9. Which of the following is the limit of detectability of electron microprobe analyser?
a) 10-14 g
b) 10-140 g
c) 10-7 g
d) 10-70 g
View Answer

Answer: a
Explanation: Electron microprobe analyser allows the analysis of extremely small objects. The limit of detectability is 10-14 g.
advertisement

10. The alternative method using laser does not analyse vapours by which of the following methods?
a) Mass spectrometer
b) Optical emission
c) Absorption photometry
d) X-ray photometry
View Answer

Answer: d
Explanation: The alternative method using laser does not analyse vapours by X-ray photometry. This method is gaining popularity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter