Analytical Instrumentation Questions and Answers – Gamma Camera

«
»

This set of Analytical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gamma Camera”.

1. The first gamma camera is also known by which of the following names?
a) Hal camera
b) Anger camera
c) Muller camera
d) West camera
View Answer

Answer: b
Explanation: The first gamma camera is also known as an Anger camera. It was developed by Hal Anger.
advertisement

2. Which of the following is not a component of gamma camera?
a) Collimator
b) Detector crystal
c) Pre-amplifier
d) Position logic circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: Pre-amplifier is not a component of the gamma camera. It is an imaging device commonly used in medical applications.

3. Which of the following is the first object that an emitted gamma photon encounters after exciting the body?
a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position logic circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: Collimator is the first object that an emitted gamma photon encounters after exciting the body. In the conventional method, the collimator is placed over the detector crystal.

4. Which of the following is a pattern of holes through gamma ray absorbing material, usually lead or tungsten?
a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry
View Answer

Answer: a
Explanation: Collimator is a pattern of holes through gamma ray absorbing material, usually lead or tungsten. In the conventional method, the collimator is placed over the detector crystal.

5. When the energy of an absorbed gamma photon is released, a flash of light is produced. This is similar to which of the following effects?
a) Photoelectric effect
b) Compton effect
c) Pair production
d) Collision effect
View Answer

Answer: a
Explanation: The given effect is similar to the photoelectric effect. It occurs in a scintillation detector.
advertisement

6. Which of the following components adds all the signals and determines where each scintillation event occurred in the detector?
a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry
View Answer

Answer: d
Explanation: Position circuitry adds all the signals and determines where each scintillation event occurred in the detector. It is an electronic circuit and it receives all the signals from photo multiplier tube.

7. Gamma camera uses one scintillation detector.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Gamma camera uses multiple scintillation detectors. Hence, it is also known as scintillation camera.

8. Gamma camera uses which of these components to produce a position intensity picture of a radioactive area?
a) Collimator
b) Scintillation detector
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry
View Answer

Answer: b
Explanation: Gamma camera uses a scintillation detector to produce a position intensity picture of a radioactive area. It is an imaging device commonly used in medical applications.

9. Which of the following is known as a scintillation counter?
a) Scintillator
b) Scintillator along with a photo multiplier tube
c) Scintillator along with the crystal
d) Scintillator along with position circuitry
View Answer

Answer: b
Explanation: Scintillation detector along with a photo multiplier tube is known as scintillation counter. Scintillation is the process of turning radioactive energy into light using a scintillator.
advertisement

10. Straight bore collimator is used for thyroid work in the medical field.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Straight bore collimator is used for liver, brain, etc. Pinhole collimator is used for thyroid work.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn