Analytical Instrumentation Questions and Answers – Auger Electron Spectroscopy

«
»

This set of Analytical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Auger Electron Spectroscopy”.

1. The characterisation of auger spectroscopy can be achieved up to which of the following depths?
a) 1 nm
b) 2 nm
c) 4 nm
d) 8 nm
View Answer

Answer: a
Explanation: The characterisation of auger spectroscopy can be achieved up to a depth of 1nm. Best instruments can characterise few nm.

2. Auger electron spectroscopy can be used for surface chemical analysis in a way similar to which of the following?
a) ESCA
b) SIMS
c) ISS
d) Ion spectroscopy
View Answer

Answer: a
Explanation: Auger electron spectroscopy can be used for surface chemical analysis in a way similar to ESCA. ESCA is also known as X-ray photoelectron spectroscopy.

3. AES is limited when it comes to very high resolution studies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: AES is limited when it comes to very high resolution studies. It is very characteristic for various elements.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Qualitative chemical analysis is very often performed using which of the following?
a) ESCA
b) SIMS
c) AES
d) Ion spectroscopy
View Answer

Answer: c
Explanation: Qualitative chemical analysis is very often performed using AES. Auger nomenclature follows the old x-ray notation.

5. Electron ionization can produce which of the following?
a) ESCA electron
b) Auger electron
c) Ion
d) Photon
View Answer

Answer: b
Explanation: Electron ionization can produce Auger electron. Photo-ionisation can also produce Auger electron.
Take Analytical Instrumentation Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Electron ionisation can produce ESCA electrons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Electron ionisation cannot produce ESCA electrons. It can produce only Auger electrons.

7. Which of the following is an Auger transition starting from a hole in 1s levels which would be filled up from the 2p level?
a) KLM transition
b) KLL transition
c) LMN transition
d) LLM transition
View Answer

Answer: b
Explanation: KLL transition is an Auger transition starting from a hole in 1s levels which would be filled up from the 2p level. 2p electron would also be emitted.
advertisement

8. In ESCA process, the photon ejects which of the following?
a) 1s electron
b) 1p electron
c) 2s electron
d) 2p electron
View Answer

Answer: a
Explanation: In ESCA process, the photon ejects 1s electron. For X-ray, an electron drops from the 2p orbit.

9. In Auger process, an electron drops to fill which of the following?
a) 1s hole
b) 1p hole
c) 2s hole
d) 2p hole
View Answer

Answer: a
Explanation: In Auger process, an electron drops to fill 1s hole. It expels a 2p electron.
advertisement

10. Auger electron spectroscopy involves the irradiation of the surface to be analysed with a beam of electrons of energy in the _________ range.
a) 1-2 KeV
b) 2-4 KeV
c) 4-8 KeV
d) 1-8 KeV
View Answer

Answer: a
Explanation: Auger electron spectroscopy involves the irradiation of the surface to be analysed with a beam of electrons of energy in the 1-2 KeV range. Auger and X-ray emission are competitive processes.

11. In Auger spectroscopy, beam currents are typically _____ in a beam of diameter 0.5mm.
a) 5-10 µA
b) 5-20 µA
c) 5-30 µA
d) 5-50 µA
View Answer

Answer: d
Explanation: In Auger spectroscopy, beam currents are typically 5-50 µA in a beam of diameter 0.5mm. Auger and X-ray emission are competitive processes.

12. Which of the following is the detection limit of Auger Electron Spectroscopy?
a) 0.1% monolayer
b) 0.5% monolayer
c) 1% monolayer
d) 2% monolayer
View Answer

Answer: b
Explanation: The detection limit of AES is 0.5% monolayer. It has 0.5µ x-y resolution.

13. Which of the following denotes the sample destruction that occurs in Auger electron spectroscopy?
a) None in 95% of sample
b) None in 99% of sample
c) None in 100% of sample
d) Frequent
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequent sample destruction occurs in Auger electron spectroscopy. It is bad for organics.

14. How is the specificity of Auger electron spectroscopy?
a) Very bad
b) Bad
c) Good
d) Very good
View Answer

Answer: c
Explanation: The specificity of Auger electron spectroscopy is good. ESCA has very good specificity.

15. AES is more sensitive than XPS because of which of the following factors?
a) Binding energies of electrons
b) Kinetic energies of electrons
c) Mass of electrons
d) Mass to charge ratio of electrons
View Answer

Answer: b
Explanation: AES is more sensitive than XPS because of the difference in kinetic energies of electrons. Ion etching is sometimes necessary for AES.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.