Analytical Instrumentation Questions and Answers – Surface Spectroscopic Techniques

«
»

This set of Analytical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Surface Spectroscopic Techniques”.

1. Surface is usually more than _____ atomic layer deep and is a region of ________ atomic potentials.
a) One, uniform
b) One, non-uniform
c) Two, uniform
d) Two, non-uniform
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface is more than one atomic layer deep and is a region of non-uniform atomic potentials. The outermost layer of atoms is called a surface.

2. Surface analysis can provide information that classic methods like microscopic cannot.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Surface analysis can provide information that classic methods like microscopic cannot. It is better than reflectivity, adsorption isotherms, etc.

3. In surface spectrometer, which of the following beam is analysed?
a) Reflected beam
b) Absorbed beam
c) Refracted beam
d) Incident beam
View Answer

Answer: a
Explanation: When a beam is focussed on a surface, one beam enters the material and a second beam is reflected. The reflected beam is analysed.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a type of electron spectroscopy?
a) MIKES
b) Auger spectroscopy
c) Secondary ion mass spectroscopy
d) Ion scattering spectroscopy
View Answer

Answer: b
Explanation: Auger spectroscopy is a type of electron spectroscopy. Electron spectroscopy for chemical analysis is also a type of electron spectroscopy.

5. Surface analysis cannot provide any chemical information directly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface analysis can provide chemical information. Electron and ion spectroscopic techniques are types of surface analysis.

6. Which of the following is also known as X-ray photoelectron spectroscopy?
a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy
View Answer

Answer: c
Explanation: Electron spectroscopy for chemical analysis is also known as X-ray photoelectron spectroscopy. It is an effective technique for detecting the elements.

7. Which of the following methods utilizes the emission of low energy electrons in a process?
a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy
View Answer

Answer: a
Explanation: Auger electron spectroscopy utilizes the emission of low energy electrons in auger process. It is one of the commonly employed techniques.
advertisement

8. Which of the following is the abbreviation of ESCA?
a) Electron scattering chemical analysis
b) Emission spectroscopy combination analysis
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Electron spectrum chemically analysed
View Answer

Answer: c
Explanation: The abbreviation of ESCA is Electron spectroscopy for chemical analysis. It is a type of electron spectroscopy.

9. Which of the following methods use soft X-rays to eject electrons from inner shell orbitals?
a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy
View Answer

Answer: c
Explanation: Electron spectroscopy for chemical analysis using soft X-rays to eject electrons from inner shell orbitals. It is a type of electron spectroscopy.
advertisement

10. Which of the following is the abbreviation of SIMS?
a) Secondary ion mass spectroscopy
b) Spectrum ionization mass spectroscopy
c) Scattering ions mass spectroscopy
d) Spectral ionization mass spectroscopy
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary ion mass spectroscopy is the abbreviation of SIMS. It is a type of ion spectroscopy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.