Analytical Instrumentation Questions and Answers – Pulse Height Analyser

«
»

This set of Analytical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pulse Height Analyser”.

1. A discriminator circuit is which of the following circuits?
a) Wheatstone bridge
b) Instrumentation amplifier
c) Astable multivibrator
d) Schmitt trigger
View Answer

Answer: d
Explanation: A discriminator circuit is a Schmitt trigger circuit. There are two discriminator circuits in pulse height analyser.
advertisement

2. Which of the following is the function of the discriminator?
a) Rejects signals below a certain voltage
b) Rejects signals above a certain voltage
c) Rejects signal in a range alone
d) Filters noise alone
View Answer

Answer: a
Explanation: The discriminator can be set to reject signals below a certain voltage. This is required for excluding scattered radiation and noise.

3. The difference between the pulses having amplitudes between the two triggering levels is called __________
a) Pulse width
b) Energy gap
c) Window width
d) Amplitude variation
View Answer

Answer: c
Explanation: The difference between the pulses having amplitudes between the two triggering levels is called as window width. It is also called the channel width.

4. The pulses having amplitudes between the two triggering levels are given by which of the following components?
a) Pre-amplifiers
b) Linear amplifiers
c) Anti-coincidence circuits
d) Discriminators
View Answer

Answer: d
Explanation: The pulses having amplitudes between the two triggering levels are given by discriminators. There are two discriminators.

5. Schmitt triggers are followed by which of the following components?
a) Pre-amplifier
b) Linear amplifier
c) Anti-coincidence circuit
d) Discriminator
View Answer

Answer: c
Explanation: Schmitt triggers are followed by anti-coincidence circuits. The output of the anti-coincidence circuit is given to counters.
advertisement

6. Which of the following components cancels all the pulses which trigger both the discriminators?
a) Pre-amplifier
b) Linear amplifier
c) Anti-coincidence circuit
d) Discriminator
View Answer

Answer: c
Explanation: Anti-coincidence circuit cancels all the pulses which trigger both the discriminators. The output of the anti-coincidence circuit is given to counters.

7. Which of the following is used when the number of channels is ten or less?
a) Two discriminators in series
b) Two discriminators in parallel
c) Series array of discriminators
d) Parallel array of discriminators
View Answer

Answer: d
Explanation: Parallel array of discriminators are used when the number of channels is ten or less. If the number is more than ten this is not preferred.

8. If number of channels is more than ten, the problems of stability of discrimination voltages arise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If number of channels is more than ten, the problems of stability of discrimination voltages arise. Problems also arise with an increase of adequate differential non-linearity.

9. The signal reaching which of the following components is the one lying in the window of pulse height analyser?
a) Pre-amplifier
b) Linear amplifier
c) Counter
d) Discriminator
View Answer

Answer: c
Explanation: The signal reaching the counter is the one lying in the window of pulse height analyser. Scalar and counter follow the anti-coincidence circuit.
advertisement

10. The measurement of pulse height is useful for energy determination.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The measurement of pulse height is useful for energy determination. This is accomplished by the pulse height analyser.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analytical Instrumentation.

To practice all areas of Analytical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn