MongoDB Questions and Answers – NoSQL Databases

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “NoSQL Databases”.

1. Which of the following is not a NoSQL database?
a) SQL Server
b) MongoDB
c) Cassandra
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Microsoft SQL Server is a relational database management system developed by Microsoft.

2. Point out the correct statement.
a) Documents can contain many different key-value pairs, or key-array pairs, or even nested documents
b) MongoDB has official drivers for a variety of popular programming languages and development environments
c) When compared to relational databases, NoSQL databases are more scalable and provide superior performance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There are also a large number of unofficial or community-supported drivers for other programming languages and frameworks.

advertisement

3. Which of the following is a NoSQL Database Type?
a) SQL
b) Document databases
c) JSON
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Document databases pair each key with a complex data structure known as a document.

4. Which of the following is a wide-column store?
a) Cassandra
b) Riak
c) MongoDB
d) Redis
View Answer

Answer: a
Explanation: Wide-column stores such as Cassandra and HBase are optimized for queries over large datasets, and store columns of data together, instead of rows.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) Non Relational databases require that schemas be defined before you can add data
b) NoSQL databases are built to allow the insertion of data without a predefined schema
c) NewSQL databases are built to allow the insertion of data without a predefined schema
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There’s also no way, using a relational database, to effectively address data that’s completely unstructured or unknown in advance.

6. “Sharding” a database across many server instances can be achieved with _______________
a) LAN
b) SAN
c) MAN
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: “Sharding” a database across many server instances can be achieved with SQL databases, but usually is accomplished through SANs and other complex arrangements for making hardware act as a single server.

advertisement

7. Most NoSQL databases support automatic __________ meaning that you get high availability and disaster recovery.
a) processing
b) scalability
c) replication
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The storage environment is essentially virtualized from the developer’s perspective.

8. Which of the following are the simplest NoSQL databases?
a) Key-value
b) Wide-column
c) Document
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Every single item in the database is stored as an attribute name (or “key”), together with its value in Key-value stores.

advertisement

9. ________ stores are used to store information about networks, such as social connections.
a) Key-value
b) Wide-column
c) Document
d) Graph
View Answer

Answer: d
Explanation: Graph stores include Neo4J and HyperGraphDB.

10. NoSQL databases is used mainly for handling large volumes of ______________ data.
a) unstructured
b) structured
c) semi-structured
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MongoDB is an a typical choice for unstructured data storage.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter