MongoDB Questions and Answers – Sharding Introduction

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sharding Introduction”.

1. MongoDB uses _________ to support deployments with very large data sets and high throughput operations.
a) sharding
b) replication
c) replica sets
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Sharding is a method for storing data across multiple machines.

2. Point out the correct statement.
a) High query rates can exhaust the CPU capacity of the server
b) Database systems with small data sets and high throughput applications can challenge the capacity of a single server
c) Smaller data sets exceed the storage capacity of a single machine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Working set sizes larger than the system’s RAM stress the I/O capacity of disk drives.

advertisement

3. How many types of sharding exist in MongoDB?
a) 1
b) 2
c) 3
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: MongoDB have two basic approaches: vertical scaling and sharding.

4. _______ scaling adds more CPU and storage resources to increase capacity.
a) Horizontal
b) Vertical
c) Partition
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the primary steps down, the mongod closes all client connections.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) Scaling by adding capacity do not have limitations.
b) cloud-based providers may only allow users to provision smaller instances
c) There is a practical maximum capability for vertical scaling
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: High performance systems with large numbers of CPUs and large amount of RAM are disproportionately more expensive than smaller systems

6. _______ divides the data set and distributes the data over multiple servers, or shards.
a) Vertical
b) Sharding
c) Partition
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Each shard is an independent database, and collectively, the shards make up a single logical database.

advertisement

7. MongoDB supports sharding through the configuration of a sharded ______
a) shapes
b) clusters
c) sets
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sharding reduces the number of operations each shard handles.

8. How many components are present in sharded cluster?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Sharded cluster has the following components: shards, query routers and config servers.

advertisement

9. To provide high availability and data consistency, in a production sharded cluster, each shard is a ___________
a) replica set
b) cluster
c) partition
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Each shard stores less data as the cluster grows.

10. _________ interface with client applications and direct operations to the appropriate shard or shards.
a) Query Parsers
b) Query Routers
c) Query Executors
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The query router processes and targets operations to shards and then returns results to the clients.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter