MongoDB Questions and Answers – Operational Strategies

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Operational Strategies”.

1. On Linux the ______ manager can create a snapshot.
a) LVM
b) SVM
c) MMS
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: You can create a backup by copying MongoDB’s underlying data files.

2. Point out the correct statement.
a) The mechanics of snapshots depend on the underlying storage system
b) To get a consistent snapshot of a sharded system, you must disable the balancer
c) If your storage system does not support snapshots, you can copy the files directly using cp, rsync, or a similar tool
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Backups produced by copying the underlying data do not support point in time recovery for replica sets and are difficult to manage for larger sharded clusters.

advertisement

3. When connected to a MongoDB instance, mongodump can adversely affect ______ performance.
a) mdump
b) mongodump
c) mongod
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If your data is larger than system memory, the queries will push the working set out of memory.

4. To mitigate the impact of mongodump on the performance of the replica set, use mongodump to capture backups from a _________ member of a replica set.
a) primary
b) secondary
c) snaphot
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Alternatively, you can shut down a secondary and use mongodump with the data files directly.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) If you shut down a secondary to capture data with mongodump ensure that the operation can complete before its oplog becomes too stale to continue replicating
b) MongoDB Cloud Manager continually backs up MongoDB replica sets
c) Sharded cluster snapshots are easy to achieve with other MongoDB backup methods
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sharded cluster snapshots are difficult to achieve with other MongoDB backup methods.

6. ________ an on-premise solution, has similar functionality to the cloud version.
a) Opscore Manager
b) Ops Manager
c) Mongod
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This tool is available with Enterprise Advanced subscriptions.

advertisement

7. Ops Manager provides Ops Manager ________ and Ops Manager Backup, which helps users optimize clusters and mitigate operational risk.
a) Performance
b) Administration
c) Monitoring
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ops Manager is a package for managing MongoDB deployments.

8. Ops Manager _________ provides an interface for configuring MongoDB nodes and clusters and for upgrading your MongoDB deployment.
a) Automation
b) Performance
c) Monitoring
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ops Manager Monitoring provides real-time reporting, visualization, and alerting on key database and hardware indicators.

advertisement

9. Ops Manager ______ provides scheduled snapshots and point-in-time recovery of your MongoDB replica sets and sharded clusters.
a) Automation
b) Performance
c) Monitoring
d) Backup
View Answer

Answer: d
Explanation: Backup can also create snapshots of standalones that are run as single-member replica sets.

10. Sharded clusters snapshots temporarily stop the balancer via ______________
a) Mongod
b) MMS
c) MonitorMMS
d) mongos
View Answer

Answer: d
Explanation: Backup takes and stores snapshots based on a user-defined snapshot retention policy.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter