MongoDB Questions and Answers – Geospatial Index

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geospatial Index”.

1. ___________ selects geometries that intersect with a GeoJSON geometry.
a) $near
b) $nearsphere
c) $geoIntersect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The 2dsphere index supports $geoIntersects.

2. Point out the wrong statement.
a) If $near or $nearSphere query specifies the center point as a GeoJSON point, specify the distance as a non-negative number in meters
b) If $nearSphere query specifies the center point as legacy coordinate pair, specify the distance as a non-negative number in radians
c) $near can only use the 2dsphere index if the query specifies the center point as a GeoJSON point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation:$minDistance filters the results of a geospatial $near or $nearSphere query to those documents that are at least the specified distance from the center point.

advertisement

3. _______ returns geospatial objects in proximity to a point.
a) $near
b) $nearsphere
c) $geoIntersect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation:$near requires a geospatial index.

4. _________ specifies a geometry in GeoJSON format to geospatial query operators.
a) $sphere
b) $geoin
c) $geometry
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation:$geometry uses EPSG:4326 as the default coordinate reference system (CRS).

advertisement
advertisement

5. Point out the correct statement.
a) Both 2dsphere and 2d geospatial indexes support $geoWithin
b) $geoWithin does not require a geospatial index
c) The $geoWithin operator does not return sorted results
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: However, a geospatial index will improve query performance.

6. _________ returns geospatial objects in proximity to a point on a sphere. Requires a geospatial index.
a) $near
b) $nearsphere
c) $geoIntersect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2dsphere and 2d indexes support $nearSphere.

advertisement

7. __________ specifies a minimum distance to limit the results of $near and $nearSphere queries.
a) $center
b) $maxDistance
c) $minDistance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation:$minDistance is available for use with 2dsphere index only.

8. The _________ operator specifies a circle for a $geoWithin query.
a) $within
b) $gwithin
c) $center
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The query returns legacy coordinate pairs that are within the bounds of the circle.

advertisement

9. ________ index must exist on a field holding coordinates before using any of the geospatial query operators.
a) Unique
b) Geospatial
c) Temporal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only the 2d geospatial index supports $center.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

advertisement

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter