MongoDB Questions and Answers – MongoDB Backup

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MongoDB Backup”.

1. Ops Manager reads directly from the Backup Blockstore database and transfers files either through ___________
a) TCP
b) HTTPS
c) MMS
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Ops Manager Backup lets you restore data from a scheduled snapshot or from a selected point between snapshots.

2. Point out the correct statement.
a) The amount of oplog to keep per backup is configurable and affects the time window available for checkpoint and point-in-time restores
b) To get a consistent snapshot of a sharded system, you must enable the balancer
c) Backups produced by copying the underlying data do support point in time recovery
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When you restore from a checkpoint or point in time, Ops Manager first creates a local restore of a snapshot from the blockstore and then applies stored oplogs until the specified point is reached.

advertisement

3. Ops Manager maintains one _____ database for each backed-up replica set.
a) mdump
b) head
c) tail
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The head database is consistent with the original primary up to the last oplog supplied by the agent.

4. The agent ships initial sync and oplog data over HTTPS back to ___________
a) Opscore Manager
b) Ops Manager
c) mongod
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Backup performs the initial sync and the tailing of the oplog using standard MongoDB queries.

advertisement
advertisement

5. Backup can also create snapshots of _________ that are run as single-member replica sets.
a) documents
b) standalones
c) backups
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A lightweight Backup Agent runs within your infrastructure and backs up data from the MongoDB processes you have specified.

6. Ops Manager _________ provides an interface for configuring MongoDB nodes and clusters and for upgrading your MongoDB deployment.
a) Automation
b) Performance
c) Monitoring
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ops Manager Monitoring provides real-time reporting, visualization, and alerting on key database and hardware indicators.

advertisement

7. Which of the following command returns quickly and does not impact MongoDB performance?
a) dbStats
b) db.serverStatus()
c) db.stats()
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: serverStatus outputs an account of the state of a MongoDB instance.

8. Which of the following document details the state and configuration of the replica set and statistics about its members?
a) replSetGetStatus
b) db.serverStatus()
c) db.stats()
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The replSetGetStatus command (rs.status() from the shell) returns an overview of your replica set’s status.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter