MongoDB Questions and Answers – Replica Set Deployment Architectures

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Replica Set Deployment Architectures”.

1. The architecture of a replica set affects the set’s _________ and capability.
a) scalability
b) capacity
c) performance
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Replica sets provide redundancy and fault tolerance.

2. Point out the wrong statement.
a) Even number of members ensures that the replica set is always able to elect a primary
b) Arbiters do not store a copy of the data and require fewer resources
c) You may run an arbiter on an application server or other shared process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If you have an even number of members, add an arbiter to get an odd number.

advertisement

3. The standard replica set deployment for production system is a ___-member replica set.
a) two
b) three
c) four
d) five
View Answer

Answer: b
Explanation: Avoid complexity when possible, but let your application requirements dictate the architecture.

4. _________ for a replica set is the number of members that can become unavailable and still leave enough members in the set to elect a primary.
a) Fault tolerance
b) Reliability
c) Security
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In other words, it is the difference between the number of members in the set and the majority needed to elect a primary.

advertisement
advertisement

5. Point out the correct statement.
a) Removing a member to the replica set does not always increase the fault tolerance
b) The secondary is the only member in the replica set that receives write operations
c) Fault tolerance is an effect of replica set size, but the relationship is not direct
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Additional members can provide support for dedicated functions, such as backups or reporting.

6. Without a primary, a replica set cannot accept ________ operations.
a) read
b) write
c) read write
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Arbiters do not keep a copy of the data.

advertisement

7. _________ member is used to support dedicated functions, such as backup or reporting.
a) Hidden
b) Primary
c) ViewState
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Delayed members can also support dedicated functions.

8. To protect your data if your main data center fails, keep at least _______ member in an alternate data center.
a) one
b) two
c) three
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Always add new members before the current demand saturates the capacity of the set.

advertisement

9. What should be the priority of member to prevent them from becoming primary?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Always ensure that the main facility is able to elect a primary.

10. _________ sets also allow the routing of read operations to specific machines.
a) Field
b) Read
c) Tag
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Use replica set tag sets to ensure that operations replicate to specific data centers.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter