MongoDB Questions and Answers – Introduction to MongoDB

»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to MongoDB”.

1. Which of the following language is MongoDB written in?
a) Javascript
b) C
c) C++
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: MongoDB (from humongous) is a cross-platform document-oriented database.

2. Point out the correct statement.
a) MongoDB is classified as a NoSQL database
b) MongoDB favours XML format more than JSON
c) MongoDB is column oriented database store
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MongoDB supports JSON format compared to XML.

advertisement

3. Which of the following format is supported by MongoDB?
a) SQL
b) XML
c) BSON
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: MongoDB eschews the traditional table-based relational database structure in favor of JSON-like documents with dynamic schemas.

4. MongoDB Queries can return specific fields of documents which also include user-defined __________ functions.
a) Javascript
b) C
c) C++
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MongoDB supports search by field, range queries, regular expression searches.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) Secondary indices are not available in MongoDB
b) MongoDB supports search by field, range queries, regular expression searches
c) MongoDB can store the business subject in the minimal number of documents
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Any field in a MongoDB document can be indexed.

6. Initial release of MongoDB was in the year?
a) 2000
b) 2005
c) 2009
d) 2011
View Answer

Answer: c
Explanation: MongoDB is developed by the software company 10gen in October 2007 as a component of a planned platform as a service product.

advertisement

7. MongoDB has been adopted as ________ software by a number of major websites and services.
a) frontend
b) backend
c) proprietary
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: MongoDB is the most popular NoSQL database system.

8. MongoDB is a _________ database that provides high performance, high availability, and easy scalability.
a) graph
b) key value
c) document
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Documents (objects) map nicely to programming language data types.

advertisement

9. Dynamic schema in MongoDB makes ____________ easier for applications.
a) inheritance
b) polymorphism
c) encapsulation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Relational databases require that schemas be defined before you can add data.

10. With ________ MongoDB supports a complete backup solution and full deployment monitoring.
a) MMS
b) AMS
c) CMS
d) DMS
View Answer

Answer: a
Explanation: MMS stands for MongoDB Management Service and is available to all users in the cloud and on-premises as part of MongoDB Standard and Enterprise Subscriptions.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter