MongoDB Questions and Answers – Installation – 1

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Installation – 1”.

1. What is the interactive shell for MongoDB called?
a) mongo
b) mongodb
c) dbmong
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Interactive shell lets developers view, insert, remove, and update data in their databases, as well as get replication information, set up sharding, shut down servers, execute JavaScript, and more.

2. Point out the correct statement.
a) Humon.io is a Web based GUI for MongoDB
b) Mongo3 is a java-based GUI
c) NoSQL Manager for MongoDB is an MS Windows GUI application for MongoDB management with Shell
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: NoSQL Manager for MongoDB is similar to MMS.

advertisement

3. Administrative information in MongoDB can also be accessed through _____________
a) dashboard
b) web interface
c) psql shell
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Web interface is a simple webpage that serves information about the current server status. By default, this interface is 1000 ports above the database port (28017).

4. Which of the following is web-based client software for MongoDB?
a) BI Studio
b) Database Master
c) Fang of Mongo
d) Mongo3
View Answer

Answer: b
Explanation: Futon4Mongo is a clone of the CouchDB-Futon-Web-Interface for MongoDB.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) MongoHub is a native OS-X-application for MongoDB management
b) Cassandra is most popular for its document stores management system
c) MongoDB is the fourth most popular type of database management system
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: MongoDB is most popular for document stores.

6. ___________ provides statistics on the per-collection level.
a) mongosniff
b) mongotop
c) mongooplog
d) mongofiles
View Answer

Answer: b
Explanation: mongotop is a command-line tool providing a method to track the amount of time a MongoDB instance spends reading and writing data.

advertisement

7. ___________ is a command-line tool that displays a summary list of status statistics for a currently running MongoDB instance.
a) mongostat
b) mongotop
c) mongooplog
d) mongofiles
View Answer

Answer: a
Explanation: It describes how many inserts, updates, removes, queries, and commands were performed, as well as what percentage of the time the database was locked and how much memory it is using.

8. mongostat tool is similar to the UNIX/Linux _________ utility.
a) stats
b) vim
c) vmstat
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: vmstat is a computer system monitoring tool that collects and displays summary information about operating system memory, processes, interrupts, paging and block I/O.

advertisement

9. Which of the following tool is similar to the UNIX/Linux top utility?
a) mongosniff
b) mongotop
c) mongooplog
d) mongofiles
View Answer

Answer: b
Explanation: By default, mongotop returns values every second.

10. mongosniff requires the ___________ network library and is only available for Unix-like systems.
a) Wirecap
b) Libpcap
c) Wcap
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A cross-platform alternative is an open source Wireshark packet analyzer which has full support for the MongoDB wire protocol.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter