MongoDB Questions and Answers – MongoDB Administration

«
»

This set of MongoDB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MongoDB Administration”.

1. To get a correct snapshot of a running mongod process, you must have _________ enabled.
a) journaling
b) replication
c) MMS
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Without journaling enabled, there is no guarantee that the snapshot will be consistent or valid.

2. Point out the correct statement.
a) Journal must reside on the same logical volume as the other MongoDB data files
b) To get a consistent snapshot of a sharded system, you must disable the balancer
c) Backups produced by copying the underlying data do not support point in time recovery
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: They are difficult to manage for larger sharded clusters.

advertisement

3. The _______ tool reads data from a MongoDB database and creates high fidelity BSON files.
a) mdump
b) mongodump
c) mongod
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: mongodump is a utility for creating a binary export of the contents of a database.

4. If your storage system does not support snapshots, you can copy the files directly using ____________
a) cp
b) copy
c) snap
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since copying multiple files is not an atomic operation, you must stop all writes to the mongod before copying the files.

advertisement
advertisement

5. Point out the wrong statement.
a) MongoDB Cloud Manager Backup offers point in time recovery of MongoDB replica sets
b) MongoDB Cloud Manager continually backs up MongoDB replica sets
c) MMS achieves point in time recovery by storing oplog data
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: MongoDB Cloud Manager Backup also offers a consistent snapshot of sharded clusters.

6. The _________ tool can populate a MongoDB database with the data from these BSON files.
a) mongostore
b) mongorestore
c) mongod
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This tool is not ideal for capturing backups of larger systems.

advertisement

7. mongodump and mongorestore can operate against a running _______ process.
a) mongostore
b) mongorestore
c) mongod
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: By default, mongodump does not capture the contents of the local database.

8. For replica sets, mongodump also supports a point in time feature with the ________ option.
a) –oplog
b) –log
c) –op
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To restore a point in time backup created with –oplog, use mongorestore with the –oplogReplay option.

advertisement

9. If applications modify data while mongodump is creating a backup _________ will compete for resources with those applications.
a) mongostore
b) mongorestore
c) mongod
d) mongodump
View Answer

Answer: d
Explanation: Applications may continue modifying data while mongodump captures the output.

10. The MongoDB ______ supports the backing up and restoring of MongoDB deployments.
a) Cloud Manager
b) MMS
c) MonitorMMS
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MongoDB Cloud Manager continually backs up MongoDB replica sets and sharded clusters by reading the oplog data from your MongoDB deployment.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MongoDB.

Here’s the list of Best Reference Books in MongoDB.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter