Control Systems Questions and Answers – Solution of State Equations

«
»

This set of Control Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solution of State Equations”.

1. Which of the following is an electromechanical device ?
a) Induction relay
b) Thermocouple
c) LVDT
d) Any of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: LVDT is linear variable differential transformer which is an inductive transducer and converts the displacement of the core to the electrical energy and also is electromechanical device.
advertisement

2. A differentiator is usually not a part of a control system because it
a) Reduces damping
b) Reduces the gain margin
c) Increases input noise
d) Increases error
View Answer

Answer: c
Explanation: A differentiator is the phase lead compensator which increases the speed of response and bandwidth and manages the transient response of the system.

3. If the gain of the critical damped system is increased it will behave as
a) Oscillatory
b) Critically damped
c) Overdamped
d) Underdamped
View Answer

Answer: d
Explanation: Gain of the critical system is inversely proportional to the root of the damping factor and hence on increasing the gain the damping reduces and system becomes the underdamped.
advertisement
advertisement

4. In a control system integral error compensation _______ steady state error
a) Increases
b) Minimizes
c) Does not have any effect on
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Integral error compensation is the phase lag compensation and reduces the steady state error and eliminates the error.

5. With feedback _____ reduces.
a) System stability
b) System gain
c) System stability and gain
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Feedback reduces the gain as it causes the stability to the closed loop system and for the good control system the stability of the system should be high and also the speed of response.
advertisement

6. An amplidyne can give which of the following characteristics?
a) Constant current
b) Constant voltage
c) Constant current as well as constant voltage
d) Constant current, constant voltage and constant power
View Answer

Answer: d
Explanation: An amplidyne has constant current, voltage and power.

7. Which of the following can be measured by LVDT?
a) Displacement
b) Velocity
c) Acceleration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: LVDT can measure displacement, velocity and acceleration which is a linear variable differential transformer and inductive transducer.
advertisement

8. ____________directly converts temperature into voltage.
a) Thermocouple
b) Potentiometer
c) Gear train
d) LVDT
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermocouple is a device that converts the change in the temperature into voltage in which the change in temperature of the different metals results in change in voltage.

9. The transfer function technique is considered as inadequate under which of the following conditions?
a) Systems having complexities and non-linearity’s
b) Systems having stability problems
c) Systems having multiple input disturbances
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Transfer function is the ratio of laplace output to the laplace input with the zero initial conditions and is considered inadequate due to complexity, stability problems and multiple input disturbances.
advertisement

10. Which of the following is the output of a thermocouple?
a) Alternating current
b) Direct current
c) A.C. voltage
d) D.C. voltage
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermocouple is the device that is used to convert the change in temperature gives output in DC form.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter