Control Systems Questions and Answers – Experimentation of Transfer Function

«
»

This set of Control Systems online quiz focuses on “Experimental Determination of Transfer Functions”.

1. The impulse response of a LTI system is a unit step function, then the corresponding transfer function is
a) 1/s
b) 1/s2
c) 1
d) s
View Answer

Answer: a
Explanation: The impulse response of a LTI system is the transfer function itself and hence for the unit step function . As input then the transfer function will be 1/s.
advertisement

2. For a type one system, the steady – state error due to step input is equal to
a) Infinite
b) Zero
c) 0.25
d) 0.5
View Answer

Answer: b
Explanation: The steady state error is defined as the error between the final value and the desired response and the difference in the value of both will be the steady state error due to step input for type one system is zero.

3. The equation 2s4+s3+3s2+5s+10=0 has roots in the left half of s–plane:
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The roots of the equation can be calculated using Routh-Hurwitz criterion and hence there are 2 sign changes in the first column of the row and therefore the two roots lie on the right half of s-plane.

advertisement
advertisement

4. If the Nyquist plot of the loop transfer function G (s)H (s) of a closed-loop system encloses the (1, j0) point in the G (s)H (s) plane, the gain margin of the system is
a) Zero
b) Greater than zero
c) Less than zero
d) Infinity
View Answer

Answer: c
Explanation: Nyquist plot deals with the open loop poles and zero and equals the encirclements to the open loop poles of the system.

5. Consider the function F (s) =5/s (s2+s+2) , where F (s) is the Laplace transform f (t). Then the final value theorem is equal to
a) 5
b) 5/2
c) Zero
d) Infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: Final value theorem is given for the stable system only and this is a type 1 system and for step input the final value can be calculated as 5/2.
advertisement

6. The transfer function of a phase-lead controller is given by
a) (1+aTs)/(1+Ts) , a>1 T>0
b) (1+aTs)/(1+Ts) , a<1 T>0
c) (1-aTs)/(1+Ts) , a>1 T>0
d) (1±Ts)/(1+Ts) , a<1 T>0
View Answer

Answer: a
Explanation: For the phase lead controller in which the stability and speed of response is more for the system, the magnitude of the pole must be greater than the magnitude of the zero.

7. If the system matrix of a linear time invariant continuous system is given by
Its characteristic equation is given by:
a) s2+5s+3=0
b) s2-3s-5=0
c) s2+3s+5=0
d) s2+s+2=0
View Answer

Answer: a
Explanation: The transfer function is calculated by the state variable analysis and hence the transfer function is calculated by state transition matrix and taking the inverse Laplace transform.
advertisement

8. Given a unity feedback control system with G (s) = K/s(s+4), the value of K for which the damping ratio is 0.5.
a) 1
b) 16
c) 64
d) 32
View Answer

Answer: b
Explanation: The value is found by using the Routh- Hurwitz criteria and equating one of the row of the Routh-Hurwitz criteria equal to zero and hence finding the value of K.

9. The LVDT is used in the measurement of:
a) Displacement
b) Acceleration
c) Velocity
d) Humidity
View Answer

Answer:a
Explanation: The LVDT is the linear variable differential transformer and it is used to calculate the displacement with the inductor process.
advertisement

10. A system with gain margin close to unity and phase margin close to zero is :
a) Highly stable
b) Oscillatory
c) Relatively stable
d) Unstable
View Answer

Answer: c
Explanation: A system is relative stable not stable if the phase margin is close to zero then the stability is checked by gain margin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter