Control Systems Questions and Answers – Output Regulator and the Tracking Problem

«
»

This set of Control Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Output Regulator and Tracking Problem”.

1. For output regulator problem in performance index the parameter which is set to zero:
a) Input vector
b) Output vector
c) Control vector
d) State vector
View Answer

Answer: b
Explanation: As the problem is to minimize the performance index involving output vector then the output vector must be close to zero.

advertisement

2. In tracking problem the parameter reduced is :
a) Error
b) Output
c) Input
d) State
View Answer

Answer: a
Explanation: In tracking problem the main objective is to reduce error and this is the main concern so as to reduce error.

3. Riccati equation is formed by using:
a) Output regulator problem
b) Finite state regulator problem
c) Infinite state regulator problem
d) Tracking problem
View Answer

Answer: d
Explanation: Riccati equation can be formed using the results of the tracking problem as it is mainly applied in the cases where the errors are reduced to the minimum.
advertisement
advertisement

4. The value of K must further follow the following constraint that the closed loop system must be:
a) Asymptotically stable
b) Stable
c) Marginally stable
d) Conditionally stable
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of Ki must further follow the following constraint that the closed loop system must be asymptotically stable and this is due to the fact that the value of k matrix can be varied.

5. For suboptimal control the value of R is assumed to be:
a) Positive definite
b) Non-positive definite
c) Negative
d) Complex
View Answer

Answer: b
Explanation: For suboptimal control the value of R is not assumed to be positive definite but it can also be assumed to be zero.
advertisement

6. Which one of the following compensation is required for improving the transient response of the system?
a) Phase lead compensation
b) Phase lag compensation
c) Gain compensation
d) Both phase lag compensation and gain compensation
View Answer

Answer: a
Explanation: For increasing or improving the transient response derivative controller is used and which is the phase lead compensation.

7. Pneumatic controller
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
View Answer

Answer: c
Explanation: Pneumatic controllers are fire and explosion proof operation as they require air and gas fuel for its operation.
advertisement

8. Hydraulic controller:
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydraulic controller must have no leakage and also it requires high torque and high speed operation due to high density of the controller.

9. Electronic Controller:
a) Flexible operation
b) High torque high speed operation
c) Fire and explosion proof operation
d) No leakage
View Answer

Answer: a
Explanation: Flexible in all sense as it does not require heavy components or extra torque or high speed operations.
advertisement

10. Which one of the following statement is correct?
A plant controlled by a proportional controller. If a time delay element is introduced in the loop its:
a) Phase margin remains the same
b) Phase margin increases
c) Phase margin decreases
d) Gain margin increases
View Answer

Answer: c
Explanation: The introduction of a time delay element decreases both the phase and gain margin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter