Control Systems Questions and Answers – Feedback Compensation

«
»

This set of Control Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Feedback Compensation”.

1. Which of the following are the not characteristics of the closed loop systems?
a) It does not compensate for disturbance
b) It reduces the sensitivity of plant-parameter variations
c) It does not involve output measurements
d) It does not has the ability to control the system transient response
View Answer

Answer: d
Explanation: Feedback refers to the comparison of the final output to the desired output at respective input so as to get accurate and error free result and in the system improves the transient response of the system.
advertisement

2. Which one of the following effect in the system is not caused by negative feedback?
a) Reduction in gain
b) Increased in bandwidth
c) Increase in distortion
d) Reduction in output impedance
View Answer

Answer: c
Explanation: Distortion refers to the error in the open loop system and it has many oscillations in the output and is reduced in case of negative feedback.

3. Which of the statement is correct with regard to the bandwidth of the control loop system:
a) In systems where the low frequency magnitude in 0 dB on the bode diagram, the bandwidth is measured at the -3 dB frequency
b) The bandwidth is the measurement of the accuracy of the closed loop system
c) The stability is proportional to the bandwidth
d) The system with larger bandwidth provides slower step response and lower fidelity ramp response
View Answer

Answer: a
Explanation: Bandwidth is the frequency measured at the gain of 3dB and for the good control system the value of the bandwidth must be large but the large value of the bandwidth increses the noise in the system.

4. Which of the statements are the advantages of closed loop systems over the open loop system:
a) The overall reliability of the open loop system is more than the closed loop system is more than closed loop system.
b) The transient response in closed loop system decays more quickly than in open loop system.
c) In open loop system closing the loop increases the gain of the system
d) In open loop system the effect of parameter variation is reduced
View Answer

Answer: b
Explanation: Speed of response refers to the time taken to give the final output and it depends upon the rise and settling time of the transient response and speed of response of closed loop system is more than that of open loop system.

5. In control system excessive bandwidth is not employed because
a) Noise is proportional to bandwidth
b) It leads to low relative stability
c) It leads to slower time response
d) Noise is proportional to the square of the bandwidth
View Answer

Answer: a
Explanation: In closed loop system the bandwidth of the system is more as compared to the open loop system and this is so required as higher the bandwidth means lower the selectivity and hence higher the noise.
advertisement

6. Feedback control system is basically
a) High pass filter
b) Low pass filter
c) Band pass filter
d) Band stop filter
View Answer

Answer: b
Explanation: Low pass filter is mainly as integral controller and it is used as the controller in the system so as to increase the accuracy by reducing or proper eliminating the steady state error of the control system.

7. Which of the following will not decrease as a result of introduction of negative feedback?
a) Instability
b) Bandwidth
c) Overall gain
d) Distortion
View Answer

Answer: b
Explanation: Bandwidth always increases due to negative feedback as the speed of response is directly proportional to the bandwidth.

8. As compared to the closed loop system, an open loop system is
a) More stable but less accurate
b) Less stable as well as less accurate
c) More stable as well as more accurate
d) Less stable but more accurate
View Answer

Answer: a
Explanation: Open loop system always follows the input but closed loop system always reduces the error irrespective of the input applied.

9. Insertion of negative feedback in control system affects:
a) The transient response to vanish uniformly
b) The transient response to decay very fast
c) No change in transient response
d) The transient response decays at slow rate
View Answer

Answer: b
Explanation: Feedback can be positive or negative but practically positive feedback is not used as it causes oscillations in the system with more gain and hence negative feedback is use which causes speed of response to increase.
advertisement

10. Open loop system is ___________ stable than closed loop system
a) More
b) Less
c) Inclined
d) Exponential
View Answer

Answer: a
Explanation: Open loop system always follows the input but closed loop system always reduces the error irrespective of the input applied.

11. For the gain feedback system, does not affect the system output if KG is :
control-systems-questions-answers-feedback-compensation-q11
a) Small
b) Negative
c) One
d) Very large
View Answer

Answer: d
Explanation: T(s)=KG/(1+KGH)
If KG>>1: then C(s)=R(s)/H.

12. Determine the sensitivity of the overall transfer function for the system shown in the figure below, at w=1 rad/sec with respect to the feedback path transfer function.
control-systems-questions-answers-feedback-compensation-q12
a) 1.11
b) -1.11
c) 2.22
d) -2.22
View Answer

Answer: b
Explanation: S= -G(s)H(s)/1+G(s)H(s)-1.1.

13. Primary purpose of using Feedback is :
a) To reduce the sensitivity of the system to parameter variations.
b) To increase the bandwidth of the system
c) To reduce the noise and distortion of the system
d) To increase stability of the system
View Answer

Answer: a
Explanation: The major requirement of the feedback is to reduce of the system with parameter variations that may vary with age, with changing environment.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn