Control Systems Questions and Answers – Liapunov’s Stability Criterion – I

«
»

This set of Control Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Liapunov’s Stability Criterion – I”.

1. If the system is asymptotically stable irrespective that how close or far it is from the origin then the system is:
a) Asymptotically stable
b) Asymptotically stable in the large
c) Stable
d) Unstable
View Answer

Answer: b
Explanation: For the good control system system must be stable and if the system is asymptotically stable irrespective that how close or far it is from the origin then the system is asymptotically stable in large.
advertisement

2. A system is said to be locally stable if:
a) The region S (e) is small
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) They are unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria a system is locally stable if the region of system is very small.

3. The system is asymptotically stable at the origin if :
a) It is stable
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) It is unstable
View Answer

Answer: d
Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria the system is asymptotically stable at the origin if there exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r and every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity .

4. The system is asymptotically stable in the large at the origin if :
a) It is stable
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) Both a and c
View Answer

Answer: d
Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria the system is asymptotically stable in the large at the origin if there exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r and every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity.
advertisement

5. The stability of non-linear systems:
a) Disturbed steady state coming back to its equilibrium state
b) Non-linear systems to be in closed trajectory
c) In limit cycles that is oscillations of the systems
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For the stability of non-linear systems as they differ from the linear systems as they have disturbed state coming back to its equilibrium and in closed trajectory and in limit cycles that is oscillations in the system.

6. The direct method of Liapunov is :
a) Concept of energy
b) Relation of stored energy
c) Using the equation of the autonomous systems
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Liapunov has two methods as direct and indirect and the direct method of Liapunov is using concept of energy, relation of stored energy and using the equation of the autonomous systems.

7. The results for the energy :
a) Energy of the system is non-negative
b) Energy of the system decreases as t increases
c) Energy is non-negative and decreases as t increases
d) Energy is negative
View Answer

Answer: c
Explanation: Energy is defined as the work done or force which produces certain displacement and the results for the energy are that energy of the system in non-negative and it decreases as t increases.
advertisement

8. The visual analogy of the Liapunov energy description is:
a) Ellipse
b) Circle
c) Square
d) Rectangle
View Answer

Answer: a
Explanation: For the results of the Liapunov energy the loci is traced by the Liapunov energy description and is a ellipse.

9. The idea that the non-negative scalar functions of a system state can also answer the question of stability was given in Liapunov function:
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The stability of the liapunov function can be determined with the help of the scalar functions of a system state.

10. The method of investigating the stability using Liapunov function as the ________________
a) Direct method
b) Indirect method
c) Not determined
d) Always unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: Liapunov’s stability is the major factor of the autonomous functions and it can be determined with the help of the direct method.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn